Rüütli tänava kohvik lõpetab

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänava kohvikul näis eile kundesid olevat, tegevjuhi sõnul kulutavad külastajad aga üha vähem raha.
Rüütli tänava kohvikul näis eile kundesid olevat, tegevjuhi sõnul kulutavad külastajad aga üha vähem raha. Foto: Sille Annuk

Tartu linnale kuuluvas Rüütli 5 majas kohvikut pidav Pere Restoranid kolib krooniliseks kippuva kahjumi tõttu välja, taastades samade töötajatega kohvikusaali Ülikooli kohviku ülakorrusel.


Pere Restoranide tegevjuht Rain Eendra selgitas, et kehtiva 241-kroonise ruutmeetriüüri juures on Rüütli tänava kohviku kasumlik majandamine mõeldamatu.

Et linnavalitsus on juba korra ettevõttele vastu tulnud ja üüri peaaegu 30 protsendi võrra alandanud, ei näinud Pere Restoranid mõtet uut soodustust küsima minna.

Eendra sõnul suudaks kohvik ilmselt palgad maksta ning muud kulud katta 100-kroonise ruutmeetrihinna korral.

Klientuur on Rüütli 5 kohvikul rabavalt langenud eelmisest sügisest alates ning allesjäänud kunded kulutavad iga külastusega üha vähem, selgitas tegevjuht.

Riigivõlg üle miljoni

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne kinnitas, et linnale Pere Restoranid võlgu ei ole. Küll on firmal pisut enam kui miljonikroonine maksuvõlg riigi ees, mida kustutatakse ajatatud graafiku alusel.

Rain Eendra sõnul on Rüütli 5 kohvikul riigivõla tekkes väike roll. Lõviosa võlast pärineb Ülikooli kohvikust, mida majandas küll selle aasta kevadeni sama osaühing – Vana Kohvik.
Viimase liitsid omanikud tänavu märtsi keskel firmadega Pärnu Kuursaal, Püssirohukelder ning Zum-Zum Kohvik, tekitades Pere Restoranid.

Läbi ASi Pere ning osaühingu Elikante ja Frominer kuulub Pere Restoranid Rein Kilgile ning Neeme Raigile. Rüütli 5 üürilepingu sõlmis linnaga 2007. aastal Pere, andes hiljem linna nõusolekul kohustused üle Vanale Kohvikule. Lepingu tähtaeg oli 2012. aasta 31. august.

Tartu linnavalitsus otsustas eile korraldada 1. juulil vabanevale Rüütli tänava 94,6-ruutmeetrisele üüripinnale suulise enampakkumise alghinnaga 150 krooni ruutmeetri kohta kuus.

Taas tahab linn näha esimese korruse ruumides kohvikut ning taas peaks leping kehtima viis aastat.

«Juhul kui enampakkumine nurjub, vaatame edasi, kuid kohvik on meie esimene eelistus,» kinnitas abilinnapea Margus Hanson.

Hanson tõdes samas, et magusaid päevi ei näe praegu enamik toitlustusettevõtteid. Sellest annavad tunnistust näiteks Raekoja plats 12 tegutsev kohvik Pierre ning Rüütli 2 asuv restoran Istanbul, mis on linnale võlgu mitme kuu üüri.

Alandatud rendimäärad

«Mõlemaga on meil kokku lepitud võla kustutamiseks maksegraafik,» kõneles majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne. «Graafiku täitmine läheb vahelduva eduga. Kui ei suuda, siis istume maha ja räägime. Kui läheksime kohtusse, laseksime ettevõtted pankrotti ega näeks seda raha nagunii.»

Lääne sõnutsi on linn rendimäärasid alandanud peaaegu kõigil linna pindadel tegutsevail söögikohtadel, tuginedes käibeandmeile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles