Kohvik annab edasi vana aja hõngu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaver ei ole ainult iluasi, kohviku perenaise Birjo Urbase sõnul on see häälestatud ja igaüks võib mängida.
Klaver ei ole ainult iluasi, kohviku perenaise Birjo Urbase sõnul on see häälestatud ja igaüks võib mängida. Foto: Margus Ansu

Peale aastapikkust lammutamist, ehitamist, toru- ja elektritöid avati Karlova apteegi vanades ruumides eestiaegse hõnguga kohvik, mis kannab ühe Hiiumaa koduperenaise nime.


2008. aasta suvel koondati kokk-kondiiter Birjo Urbas oma seniselt töökohalt ning tuli otsustada, mis saab edasi. Täide viia kauane unistus teha oma kohvik tundus hirmutav, kuid sõprade ärgitamine tegi oma töö. Lisaks pakuti talle just sellist eestiaegset riidekappi, nagu ta oli oma kohvikusse alati tahtnud, ning otsus saigi tehtud.

Uus kohvik sai nimeks Anna Edasi – Urbase vanavanavanaema järgi. Proovipäevi on tehtud juba mõnda aega, kuid päris ametlikult tehti uksed lahti alles esmaspäeval.

Oma kulu ja kirjadega

Tugevat lõunat pole mõtet sinna majja otsima minna, sest põhirõhk on ikkagi saiadel, pirukatel, kookidel ja tortidel. Pakutakse ka kerget suppi-salatit.

Kõik toidud on kohapeal tehtud ja võimalikult puhastest toiduainetest. «Pakume inimestele seda, mida ise oleme nõus sööma,» muigas Birjo Urbas. Näiteks ei kasuta ta küpsetamisel margariini, vaid ainult võid.

Birjol ja tema abikaasal Silver Urbasel võttis remonditööde tegemine aega terve aasta. Majas ei olnud elektrit, kanalisatsiooni ega vett, mõned seinad osutusid mädaks ja aknad tuli välja vahetada.

Kohviku tegemiseks on pere saanud väljastpoolt raha vaid 70 000 krooni ettevõtluse alustamise toetust tehnika ja muu sellise soetamiseks. Ülejäänud kulutused on tehtud omast taskust ja pangalaenu abil. «Kõik on meie oma risk ja vaev,» rääkis Birjo Urbas, et nad on tavaline pere, kellel suuri niisama seisvaid rahasummasid ei ole ning iga vaba hetk ja sent on läinud kohviku heaks.

Anna Edasi sisustus on suures osas vanakraamipoodidest leitud, kahte ühesugust lauda seal ei ole ning istumiseks võib valida just sellise tooli, nagu endale rohkem meeldib. Muusikat mängitakse Silver Urbase erisoovil vaid vinüülplaatidelt, mida on aukartust äratav kogu.

Lapse kõrvalt

Eelmise aasta sügisel sündis peresse ka poeg Birger ning Silver Urbas võttis linnavalitsuse dendroloogi kohalt isapuhkuse, et kõigega hakkama saada. Kui ema-isa mõlemad hõivatud on, siis võtavad poisi enda hoida sugulased.

Vanemad muigavad, et neil on vedanud nii koostöövalmi lapsega, kes inimesi armastab – mida rohkem rahvast koos on, seda rahulolevam ta on, ning ilmselt saab temast tulevikus ka sage kohvikukülastaja, kes kliendid aeg-ajalt üle vaatab.

Esialgu on kohvik avatud kümnest kaheksani, kuid sügisest ajad muutuvad. Ilmselt avatakse Anna Edasi siis hommikuti juba seitsmest, kuid täpsed ajad pole veel paigas.

Muudatusi on veel teisigi. Praegune kohvikusilt asendatakse uue metalltahvliga, mis sarnaneb neljakümnendatel aastatel kasutatutega, eesruumi tuleb teadetetahvel. «Sinna võib panna igaüks kuulutusi, näiteks, et müün mahlaaurutit,» ütles Silver Urbas.

Ka personali tuleb juurde. Praegu on üks teenindaja leti taga, Birjo Urbas köögis ja Silver Urbas teeb kõike muud hädavajalikku, kuid sügisest võetakse tööle ka teine kondiiter.

Kes oli anna edasi?

Birjo Urbase vanavanavanemad Anna ja August Edasi olid Hiiumaal Loja külas talupidajad. Anna Edasi oli koduperenaine, August Edasi püüdis lisaks kala, tegi ehitustöid ja pidas mesilasi.
Birjo Urbas mäletab, et vanavanaema küpsetas suhkrukringleid ja laua peal oli alati pakkuda mett. Ka esiema nime kandvas kohvikus pakub ta suhkrukringleid, mille retsept on küll mujalt leitud.
Urbased tahavad kasutada ka teise esivanema tähendusega nime, ühel päeval loodavad nad avada heategevusfondi August Edasi. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles