Koertele valmis uhke treeninguväljak

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Agility Arenguseltsi eestvedaja Jaanika Lillenberg ning tema kuldne retriiver Bella saavad vast valminud harjutusväljakul nüüd mõnusasti treenida.
Tartu Agility Arenguseltsi eestvedaja Jaanika Lillenberg ning tema kuldne retriiver Bella saavad vast valminud harjutusväljakul nüüd mõnusasti treenida. Foto: Margus Ansu

Seni on Tartu koeraomanikud saanud oma lemmikutega treenida maaülikooli loomakliiniku maneežis või mõnel muruplatsil, nüüd on neil aga päris oma koht – kunstmuruga kaetud väljak Tartu külje all Lohkvas.

Maaülikooli maneeži rendivad koeraomanikud meeleldi siiski edasi, sest väljas ei saa aastaringselt treenida. Kuna aga maaülikool vajab maneeži  põhiliselt oma tegevusteks, siis on seal koertega treenimise ajad piiratud.

Lisaks agilityle on ka kuulekust ja koeratantsu ning kaitsekoerte treeningut sobivaim ja tervislikum teha kunstmurul, rääkis MTÜ Tartu Agility Arenguseltsi eestvedaja ning koerteklubi Säde liige Jaanika Lillenberg. Sestap panid koeraspordihuvilised jõud kokku ning ehitasid väljaku, mis on selle ala jaoks ka tõepoolest sobiv. Piduliku avamise puhul peeti 16. märtsil maha ka esimene võistlus.

Treenib ka peremeest

Agility ehk koera liikuvuse ja arukuse õpetus pole mitte üksnes väljakutse koerale, vaid ka koerajuhile. See on kui omamoodi kokkukasvamise mäng. Kui koer õpib erinevate takistuste läbimist, siis koerajuht saab samuti intensiivse treeningu oma lemmikule kõike seda õpetades. Piltlikult öeldes jookseb inimene koera kõrval takistusraja läbi. «Mida aeg edasi, seda rohkem on agility tippsportlaste seas sprintereid, kuid harrastajana saab sellega hakkama iga huviline» rääkis Lillenberg.

Ta toonitas, et koertele tuleks esimest korda takistusi tutvustada kindlasti asjatundja käe all, vastasel korral võib kasu asemel hoopis kahju teha. Kõige tähtsam on koerte ja inimeste turvalisus treenimisel.

Tartus on võimalik treenerite käe all agilityt õppida koerteklubis Säde, kes hakkab uutel kunstmuruväljakutel Lohkvas treenima alates aprillikuust.

«Mul on südamest kahju neist koertest, kes võetakse üksnes selleks, et nendega kaks korda päevas pissil käia,» märkis Lillenberg. Mitmed tänapäevased lemmikute haigused on tingitud vähesest liikumisest, st et loom ei saa elada talle loomuomasel viisil. Looma agressiivsed kalduvusedki on põhjustatud tihti sellest, et temaga ei ole tegeletud või on teda sootuks valesti kasvatatud. «Igasugune teadlik tegevus kutsikast peale hoiab ära probleemsete koerte tekke.» 

Inimesi, kes tahavad ja oskavad oma koeraga tegeleda, Tartus jätkub. Lillenbergi sõnul on Emajõelinnas agility treening- ja võistlusvõimaluste paranemisest väga huvitatud inimesi  200 ümber. Just nende inimeste annetuste ning platsi kasutamise ettemaksude toel soetas selts eelmisel aastal Lohkvasse maatüki ning asus seal tööle.

Mullu sügisel alustati pinnasetöödega ja võrkaia ehitamisega. Kunstmuru aluspinna tihendamine ning kunstmuru paigaldus jäid aga talve lõppu. Praegu on valmis valgustatud kunstmuruplats mõõtmetega 44 x 44 meetrit, mida saab jagada kaheks täismõõtmetega võistlus- või treeningplatsiks, et õhtustel aegadel mahuks korraga treenima kaks grupi- või individuaaltreeningut. Korraga treenib ühel platsil kuni kaheksa koera.

Spetsiaalsed ilmastikukindlad takistused on valmistatud Saksamaal. Maatüki ostu, spordirajatise ehituse ja spetsiaalse spordiinventari peale kokku on kulunud praegu üle 50 000 euro.

Ehkki väljaku ajad on juba praegu osaliselt kasutuses, loodavad selle loojad, et aktiivse koeraga tegelemise juurde leiaksid tee veelgi rohkemad koeraomanikud. «Võta koer kaasa ja tee temaga midagi toredat!» innustab Lillenberg.  Koerad on uskumatult targad, kuid nende teadmisi ja oskusi tuleb osata arendada, lisas ta. 

Tulevikus sisehall

Praegu on väljakule antud ajutine ehitusluba. Vaja on teha aga uus detailplaneering ning muuta maa sihtotstarvet, selgitas Luunja valla ehitus- ja keskkonnanõunik Tamur Ten­­sing.

Lillenberg märkis, et selts on vallale vastutuleku eest väga tänulik ning lähitulevikus algatab Tartu Agility Arenguselts maatükile detailplaneeringu. Väljak asub praegu krundil, mille sihtotstarve on elamumaa – detailplaneeringuga on plaanis muuta see sotsiaalmaaks. Seltsi kaugem eesmärk on rajada sellele kohale aga täismõõtmetes koeraspordihall, mis tagaks aastaringsed kvaliteetsed treeningtingimused põhjamaises kliimas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles