Praegune linnapea Urmas Kruuse on siirdumas ministrikohale

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu uueks linnapeaks võib saada Paavo Nõgene või Verni Loodmaa.
Tartu uueks linnapeaks võib saada Paavo Nõgene või Verni Loodmaa. Foto: Margus Ansu

Tartu linnapea Urmas Kruuse on suure tõenäosusega otsustanud võtta vastu tulevase peaministri Taavi Rõivase ettepaneku ning asub peagi ametisse astuvas uues valitsuses tervise- ja tööministri kohale.

Kruuse tunnistas möödunud reedel Tartu Postimehele, et talle on tehtud ettepanek minna uude valitsusse ministriks, kuid lõplik otsus oli siis veel tegemata.

«Mulle on seda võimalust pakutud, aga enne kui ma selle otsuse lõplikult teen, tuleb veel arutada pereringis ja juhatusega,» kommenteeris Kruuse võimalikku töökohavahetust.

Kruuse sõnul sõltub tema otsus mitmest seigast. «Üks väga oluline asjaolu on perekond. Lapsed käivad Tartus lasteaias ja kogu minu perekond on siin. See tähendab tegelikult seda, et sa pead minema ratastele,» ütles Kruuse reedel.

Eile pärastlõunal teatas Kruuse, et otsus on endiselt tegemata, kuid Postimeest konsulteerinud allikad ütlesid, et ilmselt võtab Kruuse ministrikoha vastu.

Kruuse asus Tartu meeriks 2007. aasta aprillis ning kuu aja pärast saaks tal seitse aastat Tartu linnapeana. «Ma olen siin linnas väga õnnelik ja tahaksin olla jätkuvalt tartlaste teenistuses, kuigi ka selles uues ametis saab olla väga otseselt tartlaste teenistuses,» ütles Kruuse reedel.

Tervise- ja tööministri valdkond on Kruuse sõnul huvitav ja väga tähtis. «Ukraina valguses räägime väga palju julgeolekust, aga kui me vaatame julgeolekut laiemas mõttes, siis inimeste tervis, tervelt elatud aastad, eluiga ja töövõime ... Siin on väga palju ära teha selleks, et meie ühiskond oleks jõukam, tervem ja teineteist rohkem toetav,» lausus ta.

Võimalik ministrikoht kerkis Kruuse sõnul esimest korda päevakorrale möödunud kolmapäeval ning ettepaneku tegi talle Taavi Rõivas. «Uus peaminister tahab võimalikke kandidaate vaagida esmaspäevasel juhatusel, nii et esmaspäeva õhtuks peaks olema selge, kes on Reformierakonna kandidaadid,» ütles Kruuse.

Kandidaadid lahtised

Kruuse sõnul polnud reedeks veel arutatud, kellest võiks saada tema mantlipärija Tartus. «Pole isegi arutanud, sest hetkel pole vajadust olnud. Aga ma arvan seda, et kui see osutub vajalikuks, siis me kindlasti leiame sellele kohale väärika inimese. Praegu ma isegi ei spekuleeriks nimedega,» lausus ta.

Tartu Postimehe andmetel on uue linnapea võimalikke kandidaate Reformierakonna sees siiski kaalutud ning esimesena on mainitud Vanemuise teatri endist juhti ja praegust kultuuriministeeriumi kantslerit Paavo Nõgenet.

Nõgene ise jäi reedel selgitusi andes napisõnaliseks. «Ma ei oska selle kohta midagi kommenteerida ja ei soovi ka,» lausus ta ning lisas, et kõikidest sellistest asjadest on liiga vara rääkida. «Aga kui see ettepanek mulle tehtaks, siis ei pea ma seda (Tartu linnapeaks asumist – toim) hetkel realistlikuks.»

Pühapäeva hommikul tunnistas Nõgene Tartu Postimehele, et temaga on vahepeal linnapeakohast räägitud, kuid jäi oma varem öeldud seisukoha juurde. «Minuga on sel teemal konsulteeritud, kuid ma ei pea seda hetkel realistlikuks,» ütles ta.

Nõgene kõrval on võimaliku linnapeakandidaadina mainitud ka Verni Loodmaa nime, kuid viimane ei kinnitanud seda. «Need on küll väga huvitavad andmed. Ma ise ei oska seda kuidagi kommenteerida. Olen Eestist ära ja tõepoolest ei oska mitte ühegi sõnaga anda sellele väitele kõige vähematki kommentaari,» lausus Loodmaa.

Võimupartnerid ootel

Spekuleeritud on ka Tartu abilinnapea Raimond Tamme nimega, kuid seegi on vähetõenäoline. «Meil sündis peres hiljuti laps ja see tähendab, et ma tahaksin pigem rohkem aega oma perele pühendada,» ütles Tamm ning ei välistanud, et siirdub mõne aja pärast hoopis isapuhkusele.

Tartu koalitsioonierakondade fraktsioonide juhid sotsiaaldemokraat Tõnu Ints ja keskerakondlane Olev Raju jäid Urmas Kruuse sammule ja võimalikele linnapeakandidaatidele hinnanguid andes napisõnaliseks.

«Kui läheb ära, siis läheb ära. Ootame need asjad ära ja eks siis vaatame,» sõnas Raju reedel ning märkis, et temale ei olnud Kruuse lahkumisuudis üllatus. «Väga ootamatu see ei olnud, sest viimased paar nädalat on ta rohkem olnud Tallinnas kui Tartus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles