Eesti esimene riistvarakiirendi Buildit

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Buildit on Eesti ja ka Baltikumi ning Põhjamaade esimene kiirendi, mis keskendub füüsiliste seadmete loomisele. Tartu Teaduspargis sündinud Eesti esimene riistvarakiirendi on hüppelaud alustavatele ettevõtetele, kes soovivad arendada elektroonikat, robootikat ja pisikesi tehnoloogilisi vidinaid.

Buildit investeerimisfondi suurus on 500 000 eurot 1,5 aastaks. Selle ajaga tahetakse investeerida vähemalt 24 robootika või elektroonikaga tegelevasse ettevõttesse, et viia nad kolme kuuga tootmisküpse prototüübini.

Kiirendi tegevust toetab EASi Startup Estonia programm, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist. Kiirendi tööruumid paiknevadki Tartu Teaduspargis, kus Builditi idufirmad saavad kasutada prototüüpimise teenuseid ja samuti on võimalik koostööd teha samas asuvate elektroonikafirmadega.

Builditi tegevjuhi Aleksander Tõnnissoni sõnul on Buildit üks esimesi kiirendeid, mis on keskendunud riistvarale. Tema sõnul on maailmas umbes kümme riistvarakiirendit ligi 200 start-up-kiirendi kõrval.

«Seni on voolanud suur enamus investorite rahast tarkvara-start-up’idesse. Muidugi hõlmab tänapäeval iga riistvara endas ka elektroonika ja tarkvara poolt, aga me usume, et riistvara valdkond on just praegu seksikaks muutumas, tasub panustada gadget’ite ehk väikeste tarbe-elektroonika seadmete arendamisse, robootikasse ja peenmehaanikasse,» rääkis Aleksander Tõnnisson. «Näiteks Google on viimase kahe kuu jooksul ostnud kaks riistvaraettevõtet kokku ligi 4 miljardi dollari eest,» lisas ta.

Lisaks Tõnnissonile on Builditi idukiirendi asutajateks Tartu Teaduspark ja Baltic Innovation Agency.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles