Endine pagar tahab nüüd mudilasi hoida

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheaastane Kertu pani oma ema Anne Kotsanova mõtlema selle peale, et ta tahaks jäädagi lastega tegelema, mitte oma endisele tööle tagasi minna.
Kaheaastane Kertu pani oma ema Anne Kotsanova mõtlema selle peale, et ta tahaks jäädagi lastega tegelema, mitte oma endisele tööle tagasi minna. Foto: Sille Annuk

Anne Kotsanova on üks neist väikese lapsega emadest, kel nüüd on taskus lapsehoidja kutsetunnistus. «Võin pea pakule panna, et millegi muuga ma oma elus enam ei tegele,» ütleb ta. «Vähemalt niipea mitte.»


Kolme lapse ema Anne Kotsa­­nova ütleb, et kuigi ta on hea pagar ja teinud seda tööd nurisemata kümme aastat – ikka sellepärast, et teenida raha oma laste vajaduste katteks –, siis nüüd on ta otsustanud kannapöörde teha.

«Mulle meeldivad lapsed, ma saan nendega alati hea kontakti, ma võiksin nendega lõputult tegelda,» räägib ta. «Ja nüüd, kus mul on pesamuna Kertu, tahan ma tema kõrval olla rohkem, kui ma oma kahe vanema lapse kõrval olla sain.»

Sügisel Annelinnas

Anne Kotsanova soovib sügisel avada Annelinnas uue lastehoiukoha, kus võiks päeva veeta viis kuni kümme last ning kus hakkaksid toimuma ka erivajadustega laste vanematele mõeldud loengud ja infotunnid.

Anne Kotsanova kahe esimese lapse, 19-aastase tütre ja 14-aastase poja kasvamine ei ole käinud nööri mööda. Ta teab, kui palju tekib kodudes erivajadustega laste kasvatamisel küsimusi, ning emadele ja isadele mõeldud infotundidega tahabki ta oma lastehoiuteenust teistest eristada.

Otsus pagariamet maha jätta ja end lapsehoidjaks koolitada tekkis tal aasta tagasi üht internetifoorumit sirvides.

Seal räägitigi Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis pakutavast uuest võimalusest, kuidas lapsehoolduspuhkusel vanem saab alustada ettevõtlust ning teha seda töö- ja pereelu ühitamise teel.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tõi see 83 soovijat, kellest kõrgkool sõelus välja 15, Anne Kotsanova nende seas. Neist 15-st langes õpingute ajal veel üks välja, aga ülejäänud 14 olid eelmisel reedel Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis end kutsetunnistuse saamiseks pidulikult ehtinud.

Kursuse mentor Liana Kurg ütles, et tema usaldaks oma lapsed neist ükskõik kellele, sest tunnistuse on saanud 30. ja 40. aastates eluküpsed inimesed, kel endal on lapsed.

Liana Kurg lisas, et nii mõnelgi tulevasel lapsehoidjal on väike hirm, see puudutab raamatupidamist ja äriühingu loomist. Mõned kursuslased on seepärast otsustanud jõud koondada, luues kahe-kolme peale ühe lastehoiukoha.

Linnas tööd jätkub

Tartu abilinnapea Jüri Sasi ütles, et lastehoiuteenus on eriti nõutud sõimeeas lastele.

«Kuigi lasteaiakohti on Tartusse igal aastal juurde tulnud, on viimaste aastate sündimus nii hea, et neid lasteaedu võiksime jäädagi ehitama,» kommenteeris ta. «4-, 5- ja 6-aastastele lastele võib linnalasteaedades juba koha leida, sõimeeas ei ole neid aga piisavalt.»

Haridusosakonna peaspetsialist Anne Juhkam lisas, et see, kuidas uutel lapsehoidjatel minema hakkab, sõltub teenuse hinnast.

Uued lapsehoidjad
• Tartu Tervishoiu Kõrgkool jagas läinud reedel 14-le lapsega kodus olevale emale välja lapsehoidja kutsetunnistuse.
• Tulevased lapsehoidjad on teinud läbi 240-tunnise koolitusprogrammi.
• Seaduse järgi on neist igaühel võimalik hoida kuni kümmet last.
• Samasugune, Euroopa Sotsiaalfondi toel korraldatud koolitus leidis aset ka Harjumaal, Ida-Virumaal ja Saaremaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles