Tartu rannad ootavad suvitajaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Teppo (paremal), tema ema Airi Kivioja ja sõber Madis Kononenko olid sel aastal rannas teist korda. Poisid käisid ka ujumas, ema kaheksateistkümnekraadine vesi ei meelitanud.
Erik Teppo (paremal), tema ema Airi Kivioja ja sõber Madis Kononenko olid sel aastal rannas teist korda. Poisid käisid ka ujumas, ema kaheksateistkümnekraadine vesi ei meelitanud. Foto: Sille Annuk

«Just käisin ujumas ka, vesi oli väga soe,» teatas üheksa-aastane Erik Teppo, kes koos ema ja sõbraga eile Anne kanali ääres liiva peal mahlapulka limpsis.


Tegelikult jõudis veetemperatuur Anne kanalis 18 kraadini, mis lubab rannavalvel vardasse tõmmata ohutut suplust tähistava rohelise lipu, alles eile kella kolmeks, kui päevane päike seda korralikult soojendanud oli.

Päevitajaid jagus kanali ääres nii liivale kui kaugemale rohuribale. Mänguväljakud ja turnimisplatsid olid kilkavaid lapsi täis ja kiikuma pääsemiseks tulnuks järjekorda võtta. Kuid vette, mille Erik Teppo optimistlikult väga soojaks kuulutas, julgesid minna vaid üksikud, silma hakkas üks usinalt meetreid mõõtev noormees ning mõned jalgupidi sulistavad lapsed.

Anne kanal on lähedal

Rannal tuiskas ringi ka jäätist limpsivaid poisikesi. Tegelikult küll maiuseäri veel väga hästi ei lähe, tunnistas Premia jäätisi müünud Jaanika Karp.

Eile oli Premia putka ainus, mis Anne kanali ääres maiusi müüs, linnavalitsuse ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau sõnul on aga loa saanud ka teised jäätisekaupmehed, kes ilmselt alustavad hooaega hiljem.

G4S-i vetelpäästjad, kes hoolitsevad kõigi kolme Tartu ranna eest, lugesid eile kell 15 Anne kanali ääres kokku umbes 200 inimest. Seni on tänavu kõige suurem rannaliste arv olnud 130, mis pandi kirja reedel Anne kanali ääres.

«See on kodu lähedal kohe,» ütles Airi Kivioja, kes on tänavu rannas teist korda. Head asukohta ja kiiret ligipääsu kiitsid ka arstitudengid Laura Järvpõld, Kristi Kivistik, Brita Kroosmann ja Liina Klammer.

«Tegelikult on Tähtveres olev rand ilusam, puhtam ja meeldib rohkem, siin on ju autotee kohe kõrval,» tõi Kroos­­mann ka ühe miinuse välja.

Leili Ermel ja Endel Elken, kes on vastavalt ilmadele rannas käinud juba paar nädalat, leidsid, et maikuusse jäänud palaval ajal oli vesi isegi soojem kui praegu.

«Täna oli ikka karge,» sõnas Elken, kes siiski ujumas ära käis.

Rannavalvega tegeleva G4S-i projektijuht Teet Lill ütles, et juuni päevade jooksul, kui nemad on temperatuure mõõtnud, pole ei Emajões ega Anne kanalis veel kordagi pügalad üle 18 kraadi tõusnud. Kuid näiteks 17. mail mõõtis Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogiainstituut Emajõe veetemperatuuriks 18,4 kraadi, mis aga vahepeal on jahedama ilma tõttu tagasi tõmmanud.

«Vesi läheb siis kiiresti soojaks, kui öösel külm ei ole, enne seda soojeneb ta väga aeglaselt,» lisas Lill.

Lodjakoja juures linnaujulas oli liiv nii kuum, et jalatallad said suisa kõrvetada ja palavust tundus päikese käes olevat rohkemgi kui rannavalve mõõdetud 23 kraadi. Rahvast peesitas siin vähem kui Annelinna veeres, vetelpäästjad lugesid kell 15 kokku 100 inimest.

Ujujaid jäi siingi silma vähem, poolest kõhust vees pladistas aga mitu last, veesoojust oli hommikul 15, lõunaks 16 kraadi.

Stabiilsel suveajal on jões vesi kraadi võrra jahedam kui Anne kanalis, kevadel ja sügisel on see vahe suurem, ütles Lill.

Enne lõpuõhtut kena jumet koguma tulnud abituriendid Getter Kaljula ja Marie Niitsoo olid vee ääres ainult ühe tunni, et intensiivne päike kevadist nahka ära ei kõrvetaks. «Oleme väikesest peale venna ja emaga siin rannas käinud,» sõnas Niitsoo.

Vabaujulas sportlased

Vabaujulas Emajõe paremkaldal oli päevitajaid eile kõige vähem, see-eest koksis arvukatel võrguplatsidel palli mitu seltskonda. Lille sõnul ongi vabaujulas tavaline, et eriti jahedamate ilmadega annavad külastajates tooni sportlased.

Esimest korda välja treenima oli tulnud spordiklubi Duo tüdrukte volletrenn. «Ma oleks arvanud, et siin on isegi rohkem rahvast, aga ju on suvi veel liiga varane,» sõnas treener Margit Keerutaja ning lisas, et peale trenni on vabaujulas hea ujuda, sest vesi läheb kiiremini sügavamaks.

Kiitmist väärib kõigi kolme ranna puhtus – prügi ei vedelenud maas mitte kusagil. Lille sõnul korjatakse igas rannas praht kokku igal hommikul.

«Kõige puhtam on linnaujula, vabaujulas käiakse võibolla lõunat söömas ja siis see prügike jõuab ikka maha ka. Kõige rohkem prahti on aga Anne kanali ääres, kus kuumemal ajal koristaja peab päevas kaks tiiru tegema,» sõnas Lille.

Ta lisas, et kui inimestel rannas mingi mure tekib, tasub ikka vetelpäästjate poole pöörduda, kes saavad kasvõi katkisele varbale plaastri peale panna. «Kui aga alla 15-aastased lapsed on veekogu ääres, peaks neil ikka täiskasvanud saatja kaasas olema,» tuletas Lill lapsevanematele meelde.

Vabaujula

• Tualetid: üks roheline putka parklas puude varjus. Tualetiust avades tormab vastu näljane sääseparv, kes seal justkui spetsiaalselt hädalist oodanud oleks. Kõigis kolmes rannas torkab siin kõige rohkem ninna ebameeldiv aroom, lohutuseks on kemps varustatud mitme suure rulli paberiga.
• Riietuskabiinid: puhtad ja korralikud nagu kõigis Tartu randades. Neid on neli. Kuna rannaala koos võrkpalliplatsidega on suur ja kabiine vähem, võib riidevahetuskoht mõnikord päevituskohast kaugele jääda.
• Puhtus: siin on prügikastid pandud veepiirile lähemale liiva peale. Ühest küljest mugavam, sest ei pea sodi kaugele viima, teisest küljest pole prahiurni kõrval alati mõnus päevitada.
• Meelelahutus: korralik komplekt ronimispuid ja redeleid on olemas. Kiigedki olemas, kuid pisut kehvemas seisukorras. Pikal rannaribal seisab viis paari võrkpallivõrgu ülesriputamiseks sobivaid poste, kuid võrk peab mänguhuvilisel endal kaasas olema.
• Toitlustus puudub.
• Vesi eile kell 15: 16 kraadi.
• Õhk eile kell 15: 22 kraadi.

Anne kanali rand

• Tualetid: kolm rohelist tualetiputkat, igas kaks kabiini. Käimlate olukorraga võib rahule jääda – kõigis ripub paberirull ning hais nina kirtsu ei tõmba. Kuid uksed on kehvapoolsed, sest neist kõiki ei saa seest riivi panna, ja ühes kabiinis tervitas eile külastajaid määrdunud prill-laud.
• Riietuskabiinid: kevadel värskelt värvitud ja kenad, neid on üheksa, pikale rannaalale piisavalt.
• Puhtus: päris veepiiril liiva peal prügikaste ei ole, neid tuleb otsida rohupiirilt pinkide juurest. Liiv on üldjoontes puhas, silma hakkavad mõned inetud vetikakämbud, aga prügi pole.
• Atraktsioonid: saab sõita veesuuskadega ja alates selle nädala lõpust proovida vee peal palli sees veeremist. Tänasest alustab rannaraamatukogu. Lastele on liiva peal redelid, kiiged ja liumägi ning vees eraldatud suplemisala. Lisaks kolm palliväljakut, kus rannavalve tööajal ripub vollevõrk ning turnimiseks või võimlemiseks mõnusad suured palkidega konstruktsioonid muru peal.
• Toitlustus: tegutsemisloa on saanud kaks toitlustusasutust, neist üks on kiirtoiduplats Grill ja Chill ning teine on alles ehitamisel. Eile müüs jäätist Premia, linnavalitsuselt on loa saanud ka teised kauplejad.
• Vesi eile kell 15: 18 kraadi.
• Õhk eile kell 15: 23 kraadi.

Linnaujula

Tualetid: üks kahe poolega putka lodjakoja poolses rannaotsas. Seest on käimla puhas, kena ja haisuta, kuid ühel pool polnud paberit. Ka siin on mure ukse lukustamisega, sest metallukse riiv ei taha kergesti talle ette nähtud kohta sobida.  
• Riietuskabiinid: neid on neli ning need on samuti korralikud.
• Puhtus: prügikastid asuvad pinkide juures rohu ja põõsastiku servas. Üldisele puhtusele etteheiteid ei ole. Miljöö mõnusust vähendavad sääseparved, mis varitsevad liivase ala servas, kus põõsaste all on vereimejatele paljunemiseks ideaalsed seisva veega lombid.
• Atraktsioonid: turnimispuud ja ronimise võrk lastele olid olemas, samuti kiiged ja võimlemise-harjutamise ehitis suurematele. Vetelpäästjate tööajal ripub postide vahel üks võrkpallivõrk. Kohale lisab värvikust kõrval asuv lodjakoda, kus võib kaugemalt uurida näiteks kõhukat veesõidukit.
• Toitlustus puudub.
• Vesi eile kell 15: 16 kraadi.
• Õhk eile kell 15: 22 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles