Lutsu majamuuseum tähistab 50. aastapäeva

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Lutsu majamuuseum.
Oskar Lutsu majamuuseum. Foto: Kristjan Teedema

Jalakäijad aeglustavad Riia tänaval kirjanik Oskar Lutsu majamuuseumist möödudes sammu, et uurida piirdeaiale seatud näitust «Uks lapsepõlve», mis annab ülevaate muuseumi tegevusest. Kirev pildirida pole seal juhuslikult – Lutsu majamuuseum peab oma 50. aastapäeva.

«Näitus on väljas ja tellisin just kringlid ära,» andis eile aastapäeva askeldustest ülevaate majamuuseumi kuraator Liivi Rosenvald.

Riia 38 asuvas Oskar Lutsu viimases kodus avati Tartu linnamuuseumi filiaalina kirjaniku majamuuseum 1964. aasta 22. märtsil, 11 aastat pärast peremehe surma. Esimestel aastakümnetel võis sisseastuja selles majas kohata külalislahket kirjaniku leske Valentina Lutsu.

Juubeli tähistamist alustati esmaspäeval piirdeaial avatud näitusega ja lõpetatakse alles 28. märtsil. Pidustused tipnevad reedel, 21. märtsil kell 10 tervitus- ja tänuvastuvõtuga majamuuseumis ja kell 12 Eesti kirjandusmuuseumis algava konverentsiga «Kirjandus ja haridus».

Järgmisel nädalal oodatakse lapsi, peresid ja huvilisi muuseumiprogrammidele. Riia 38 majast ja selle peremehest räägitakse kõigile pikemalt kolmapäeval, 26. märtsil kell 16. Lutsu majamuuseum on avatud kolmapäevast laupäevani kell 11–17. Aastas külastab seda väikest maja 2500–3000 huvilist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles