Kas sel nädalal saabunud külm teeb kevadlilledele liiga?

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumikellukesed.
Lumikellukesed. Foto: Ants Liigus

Kas meid sel nädalal tabanud külm teeb midagi kurja ka kevadlilledele – lumikellukesed ja krookused õitsevad juba ning tulpidel on ninad väljas?

Vastab Tartu ülikooli botaanikaaia vanemaednik Tiiu Tõnson:

Õnneks on peenardel veidi lund, see aitab kindlasti. Viis kraadi külma ei tee kevadistele sibullilledele veel midagi. Kümme ja rohkem külmakraadi kahjustab aga küll lehetippe. Tulpidel ja hüatsintidel on õiepungad lehtede vahel peidus, praegune külm ei tohiks õiepungadele kurja teha. Meil botaanikaaias õitsevad krookused, ühel hommikul oli kaheksa kraadi külma, aga see ei teinud krookustele midagi, õitsevad ilusti edasi. Lumikellukestega ei juhtu küll midagi, need õitsevadki tihti lumega.

Varakevadised sibullilled on külmamatsudega kohastunud. Nädala lõpus pidi soojemaks kah minema.

Esmaspäeva hommikul näitas kraadiklaas Tartus ligi kümme kraadi külma, eile oli paar kraadi vähem. Kuidas mõjusid need üsna külmad ööd roosidele?

Botaanikaaias on roosid kinni kaetud, me ei võta neid lahti enne, kui maa pole sulanud. Sellepärast ei juhtunud roosidega selle külmaga midagi.

Neil, kellel on roosid endiselt kinni kaetud, ei tasu muretseda. Kevad ei olnud veel nii kaugel, et roosidel oleksid noored võrsed. Noored võrsed on küll väga külmaõrnad. Sellepärast ei tohigi kevadel rooside lahtivõtmisega kiirustada, las neil olla näiteks kuuseoksad peal seni, kuni maa sulab.

Paljud inimesed tegid oma aedades enne külma kärneritööd, lõigati viljapuude oksi. Ega see karuteene olnud?

Ei, sellest ei juhtu küll midagi. Nüüd öeldakse ju, et viljapuude oksi võib vaat et aastaringi lõigata. Okste lõikamine ongi enamasti ju veebruaris-märtsis käinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles