Tervisepäev keskendub rinnavähile

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi erinevad staadiumid.
Rinnavähi erinevad staadiumid. Foto: Margus Ansu

Tartu tervishoiukõrgkoolis 20. märtsil korraldataval terviseneljapäeval on seekord tähelepanu all probleemid, mis nõuavad kiiret sekkumist, samuti rinnavähi ennetus.

Kõneldakse tõsistel teemadel: valud rindkeres – kas oodata või tegutseda? Mis on insult, kas seda saab ennetada? Milline on taastusravi südameinfarkti järel? Milliste tervisemuredega tuleb pöörduda erakorralise meditsiini osakonda?

Esimest korda on tervisepäevaga liitunud ka radioloogiatehniku õppekava üliõpilased ja õppejõud, kes pakuvad linnakodanikele nõuandeid rinnavähi varajase avastamise teemal.

Arutatakse naiste hirmude üle uuringute eel ning selle üle, kui ohtlik on saadav kiirgus. Vestlusi juhib radioloogiatehniku õppekava III kursuse tudeng Ruta Lindret.

Teadlikkusest puudu

Ülikooli kliinikumi radioloogiaõde ja kõrgkooli õppejõud Erika Tallo lisas, et kuigi rinnavähi ennetamisest räägitakse alatasa, jääb inimestel teadlikkusest ikka puudu.

Nooremad inimesed oskavad oma küsimustele vastuseid leida internetist, kuid vanemad usuvad, et kui nad tunnevad end hästi ja kuskilt ei valuta, siis ongi kõik korras.

Erika Tallo sõnul on rinnavähk aga salakaval: kaebuste tekkides võib probleem olla juba tõsine.

Erika Tallo on eelseisval tervisepäeval ka see inimene, kes õpetab huvilistele, mida ise teha selleks, et rinnavähk varakult avastada.

Kuidas enesevaatluse teel rinnanäärmekoes muutusi avastada ning kuidas üldse end tõhusalt kontrollida.

Eestis makstakse rinnavähi sõeluuringud kinni 50 kuni 62 aasta vanustel naistel.

Erika Tallo sõnul peaksid aga endale tähelepanu pöörama ka palju nooremad ja palju vanemad naised. Ka rinnaimplantaadiga naised ei ole vähi eest kaitstud.

Ilukirurg Peep Pree märkis, et kuigi rinnaproteesiga naiste registrit Eestis ei ole, ja vaevalt et seda kunagi tuleb, võib tema oma ilukliiniku praktikat teades öelda, et neid naisi, kes ilu eesmärgil on lasknud oma rindu opereerida, ei ole Eestis mitte sadu, vaid tuhandeid.

«Mina täidan rinnavähi ennetamise programmi sellega, et räägin pärast operatsiooni igale patsiendile üksikasjalikult sellest, kui palju hoolsamad peavad nemad võrreldes teiste naistega olema,» ütles ta.

«Pealegi ei saa me rinnaimplantaatide puhul ikka veel faktipõhiselt kinnitada seda, nagu oleksid need eluaegse kestvusega. Selle soovunelma tõestamiseks läheb vaja palju aastaid. Niisiis, naised peavad olema väga valvel!» lisas Peep Pree.

Populaarsed neljapäevad

Tartu tervishoiukõrgkooli turundusspetsialist Ruth Pihle ütles, et igakuised terviseneljapäevad on linnakodanike hulgas populaarsed.

«Keskmiselt on tervisepäeva külastajaid 90 inimese ringis, näiteks veebruaris, mil kõnelesime eakate inimeste probleemidest, oli kuulajaid 130,» rääkis ta.

«Osa tulijate peamine huvi on teada saada oma tervisenäitajaid. Mõõdame ju vererõhku, pulsisagedust, vere suhkru-, hemoglobiini- ja kolesteroolisisaldust, keha rasvasisaldust ja kehamassiindeksit ning palju muud. Aeg-ajalt on tekkinud isegi järjekorrad,» rääkis Pihle. «Aga näiteks detsembris, mil teemaks oli toitumine, kogunes just vestlusringidesse palju inimesi.»

Tervislik neljapäev

• 20. märtsil kell 16–19 Tartu tervishoiukõrgkoolis Nooruse 5.

• Vestlusringid kiiret sekkumist nõudvate terviseprobleemide teemal algavad igal täis- ja pooltunnil ruumides 109, 117, 118 ja 119.

• Rinnavähi varajase avastamisega seotud vestlusringid, samuti enesekontrolli õpetamine, leiavad aset ruumides 005 ja 006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles