Tartu apteegid pakuvad tasuta silmatesti

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kevaditi, kui inimestel on seljataga pikad kuud kontorites kuivas õhus ja kunstvalgustuse käes arvuti ees töötamist, sügelevad ja punetavad silmad rohkem kui muidu.


Tartu Ülikooli Kliinikumi silmaarst Maris Oll kinnitab, et kurdetakse ka  valguskartlikkust või siis seda, nagu oleks liivatera silma kinni jäänud.

Ta märgib, et kõik need vaevused viitavad kuiva silma sündroomile, mis on levinud silmapinna haigus. Arsti sõnul väljendub see esialgu kerge ärritusena, kuid sellest võib välja areneda raske, nägemist ohustav sarvkesta kahjustus.

«Kuiva silma nähud esinevad just arvutiga töötavail inimestel,» lisab Oll. Tema sõnul on normaalne, et inimene pilgutab silmi 20 korda minutis, arvutikasutajad pilgutavad aga napilt kümmekond korda, mistõttu sarvkesta niisutamine väheneb ja tekibki ärritus.

Sel nädalal saab Tartu mitmes apteegis lasta silmaarsti õel järele vaadata, kas silmad kannatavad liigse kuivuse käes või mitte.

Kuiva silma sündroomi diagnoosimiseks kasutatakse nn Schirmeri testi. «See ei ole valus ega ebamugav. Spetsiaalne filterpaber asetatakse silma alalau limaskestale ja vaadatakse, kui palju sinna pisaraid eritub,» ütles Oll.

Tartu Raekoja apteegi juhataja Tiia Kärner märkis, et kuna iga test võtab mõne minuti aega, siis on hea, kui inimesed end testile tulekuks ette registreerivad.

Kuiva silma test
• 7. juunil Tartu kaubamaja apteegis, telefon 731 4914
• 8. juunil Raekoja apteegis, telefon 742 3560
• 9. juunil Lõunakeskuse apteegis, telefon 731 5605
• 10. juunil Tartu kaubamaja apteegis, telefon 731 4914
• Testimine igas paigas kell 11–13. Vajalik eelregistreerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles