Mööbel leiab uue kodu igas riigis omal moel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannias on populaarsed väljamüügid, kus kõik saavad oma auto pakiruumist müüa kodus tarbetuks muutunud asju.
Suurbritannias on populaarsed väljamüügid, kus kõik saavad oma auto pakiruumist müüa kodus tarbetuks muutunud asju. Foto: Internet

Kui Eestis on mööbli ja vanade asjade taaskasutus veel lapsekingades, siis mujalt maailmast saab tuua palju näiteid riikidest, kus suur osa äraviskamisele minevast kraamist leiab koha kellegi teise kodus.

Meile lähemate ja kaugemate maade vana mööbli või ebavajalike kodutarvete taaskasutussüsteem on erinev. Peamiselt saab neid jaotada kolme liiki: esemed taaskasutatakse täielikult; tuleb ise vaeva näha, et uus omanik leida; pole kellegi asi, kuhu kasutud asjad lähevad.

Taaskasutusest ei hooli näiteks teised Balti riigid. Lätis ega Leedus pole kohti, kuhu oma kasutatud kodutarbed viia.

«Kedagi eriti ei huvita taaskasutus. Kui tegemist on puiduga, siis saab seda kütteks kasutada, kuid need, kes elavad linnas, viskavad selle, mida nad ise enam ei vaja, lihtsalt minema,» ütles Vilniuse ülikooli tudeng Ignas Zimaitis.

Aiamüügid

Rootsis ja Soomes on tavaline müüa oma vanu asju vanakraamiturul. See on väga populaarne ja sinna ei tule ise kohalegi minna, vaid peab ühendust võtma kohalike taaskasutusärimeestega, kes tulevad tellija koju ning viivad vana diivani või mõne muu tarbetu asja sealt minema.

Meie põhjanaabritel on sealsete elanike sõnul kaks süsteemi: kas tellitakse auto järele või tehakse oma kodus n-ö aiamüük. Väga populaarne on levitada kodumüügikuulutust ja soovijad saavad tulla ostma. Peale selle on tavaline asi, et firma, kust uus mööbel ostetakse, viib vana ise ära.

Aiamüük on väga populaarne Austraalias, Saksamaal ja Ungaris. Nendes riikides on kindlad päevad kuus, mil saab viia oma vana kraami tänavale, kus seda hoitakse paar päeva, ning siis viib prügiauto asjad, mis uut omanikku pole leidnud, tasuta minema. Et need päevad on inimestel teada, siis on nad kohalike seas väga populaarsed.

Suurbritannias ja ka Prantsusmaal töötab mitu mittetulundusühingut, kes tegelevad kasutatud mööbliesemete tasuta äraviimisega ning edastavad need abivajajatele heategevusena.

Menukad turud

Suurbritannias on väga populaarsed ka turud. Kindlates kohtades tulevad inimesed kokku, avavad autode pakiruumid ning müüvad sealt endale tarbetut kraami.

Poolas selle-eest on väga populaarne müüa oma mööblit internetis. Mööbli taaskasutuseks on loodud eraldi veebilehed, mille kaudu saab vanadest esemetest lihtsalt ja odavalt vabaneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles