Koolid lasevad varjud ustest sisse

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kutsehariduskeskuses oodatakse uusi õpilasi: turismikorralduse esmakursuslased Anneli Kasemets (vasakul) ja Anna-Mari Martinson aitasid eile ennelõunal koolimajas tänaseks avatud uste päevaks infoplakateid üles panna.
Tartu kutsehariduskeskuses oodatakse uusi õpilasi: turismikorralduse esmakursuslased Anneli Kasemets (vasakul) ja Anna-Mari Martinson aitasid eile ennelõunal koolimajas tänaseks avatud uste päevaks infoplakateid üles panna. Foto: Kristjan Teedema

Kutsehariduskeskus teeb täna esimese suure koolina avatud uste päeva ning alustab varjunädalaga. Kõrgkoolid ootavad huvilisi järgmisel nädalal ja sõidutavad neid lausa üle Eesti kokku.

Kutsekooli turundusjuht Kaire Mets rääkis, et talvise veerandi eelviimane päev on olnud lahtiste uste päevaks juba aastaid ning on ennast õigustanud. «Meil tuleb ju klasse ja koole juba ka korraldatult ja organiseeritult. Umbes kolmandik meie õppijaid on põhikoolijärgsed, nad on üsna noored veel ja omapäi ei tule,» ütles ta.

Sel aastal on kutsehariduskeskus teinud enda noortele tutvustamises üsna suure muudatuse: varem on erialasid esitletud osakondade kaupa, nüüd jagatakse nad valdkondadeks.

Näiteks saab korraga tutvuda pagari-, kondiitri-, koka- ja toidutehnoloogi ametiga ja ühe eriala pärast tulnud noor avastab ehk, et teine sobib tema ootustega palju paremini.

Lahtist päeva vaja

Kuigi internet on tohutu infoallikas, on lahtiste uste päeval Metsa sõnul endiselt mõte. Noored saavad otse rääkida teiste, juba koolis õppijatega ning näha, millistes tingimustes ja millise tehnikaga töö käib.

Kui selgub, et eriala ei olegi see, mida ette kujutati, ning üldse huvi ei tekita, siis on ka see hea tulemus. «Eks kõik koolid ja meie ka ootame ikkagi motiveeritud ja valitud eriala õpingutele keskenduvaid noori,» rääkis Mets.

Lisaks lahtiste uste päevale algab juba tänasest kutsekooli varjunädal juuksurite klienditeeninduse tunniga.

Päris niisama sisse astuda ei saa, sest kohtade arv on piiratud. Kooli kodulehelt näeb, kus veel ruumi on, avatud tunde on iga päev kuni järgmise kolmapäevani.

Varjunädalat korraldavad veel maaülikool ja lennuakadeemia, teistes kõrgkoolides saab tudengite tööd vaatamas käia aasta läbi, peab vaid kooliga ühendust võtma.

Lennuakadeemias on praeguseks ennast tudengitele üheks päevaks sappa soovinud haakida paarkümmend õpilast. Kooli turundus- ja kommunikatsioonijuht Eelika Tootsi arvas, et ilmselt tuleb huvilisi veel juurde, aga üle 40 ei mahu, sest kool on väike ja tudengeid vähe.

Tõsised huvilised

Lahtiste uste päev on lennuakadeemial juba aastaid koos nelja ülejäänud Tartu kõrgkooliga, tänavu on see kolmapäeval, 19. märtsil.

Tootsi rääkis, et nende majja jõuavad need noored, kes on üsna tõsised huvilised, sest õppehoone on Ülenurmes ja niisama ringi uitajate liikumisteele ei jää.

Lahtiste uste päevale tulles ollakse erialavalikuga juba kursis ja igaühel on oma spetsiifilised küsimused. Nad saadetakse edasi neid huvitava eriala õpilaste juurde ja nii saavad nad vastused otseallikast.

Tootsi sõnul tuleb neil sageli ette seda, et huvilised pole mitte üliagarad, vaid neid tuleb hoopis julgustada. «Neidudel on näiteks see küsimus, et kas siin üldse tüdrukuid õpib ja kas tüdrukud ikka võivad tulla igale erialale,» tõi ta näite.

Selleks et võimalikult paljud Ülenurmele jõuaksid, paneb kool käima ka eribussi, mis viib hommikul tulnud õpilased lõuna paiku Tartusse ja toob sealt uued huvilised kooli. Kõik viis koostööd tegevat kooli on sellega arvestanud, et õpilased tahavad mujale ka minna, ja tegevust on terve päev.


Lahtiste uste päevad

• Kutsehariduskeskuses 13. märtsil.

• Ülikoolis, maaülikoolis, kõrgemas kunstikoolis, lennuakadeemias 19. märtsil.

• Tervishoiukõrgkoolis 19. märt­sil, 2. aprillil.

• Kunstikoolis 21. märtsil, 4. juu­nil.

• TTÜ Tartu kolledžis 10. aprillil

• Kõrgemas sõjakoolis 17. aprillil.

• 19. märtsil tulevad Tartusse huvilistele mõeldud tasuta eribussid, neile saab registreeruda Tartu ülikooli kodu­lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles