Liiklusliin kolib ära Tallinna

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi hakkavad liiklusliini kõnesid vastu võtma politsei- ja piirivalveameti töötajad Tallinna Sõle tänava teenindusbüroos. Seni on liiklusliin tegutsenud Tartus.
Peagi hakkavad liiklusliini kõnesid vastu võtma politsei- ja piirivalveameti töötajad Tallinna Sõle tänava teenindusbüroos. Seni on liiklusliin tegutsenud Tartus. Foto: Toomas Huik

Ligi seitse aastat Tartus tegutsenud politsei liiklusliin 14 900 kolib Tallinna. Kahe täiskohaga operaatori ning ületunnitööd teinud politseiametnike töö võtab üle politsei- ja piirivalveameti infotelefon.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Raul Sihver arvas, et liiklusliini ühendamine Tallinnas Sõle tänavas paikneva politsei telefonikeskusega vähendab tõenäosust, et helistaja satub ootejärjekorda.

Sihver selgitas, et politsei infotelefonil 612 3000 töötab praegu tööpäeviti hommikul kaheksast õhtul kuueni korraga kümmekond inimest ning liiklusliini funktsiooni lisamise korral 1. aprillist võetakse juurde kaks töötajat.

«Nii on samal ajal võimalik vastu võtta umbes kaksteist kõnet senise kahe asemel,» märkis Sihver. Infotelefonile helistatakse keskmiselt 13 500 korda kuus.

Kõhklusi on

Politsei liiklusliin alustas tööd 2007. aastal ning toimis ligi kuus aastat vaid Lõuna-Eesti maakondades.

Üleriigilisena hakkas liiklusliin tööle alles mullu 1. juunil.

Kahe esimese üleriigiliselt tegutsetud kuuga sai politsei ligi 1800 teadet liiklusseaduse rikkumisest, nelja töökuuga kogunes juba ligi 4000 teadet. Aasta lõpuks laekus 8600 teadet, neist kaks kolmandikku Lõuna-Eestist ning veidi üle veerandi Põhja-Eestist.

Kõige rohkem on kaevatud parkimiskorra rikkujate peale, järgnesid ohtlike manöövrite tegijad ning liiklusmärkide eirajad ja kiiruseületajad.

Liiklusliini loomise idee autor, Lõuna politseiprefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets ütles, et on avaldanud oma ülemaile kartust liiklusliini teenuse kvaliteedi langemise pärast.

«Aga kui inimesed on seda arvutanud ja leidnud, et selline regionaalne teenuse pakkumine siit Tartust oleks mõistlik kuidagi ökonoomsemaks teha ja kasutada ära Tallinnas nagunii olemas olevat ressurssi, siis võib proovida,» arutles Koemets.

«Oma muret, kas kvaliteet saab olema sama hea või veel parem, olen väljendanud,» lisas ta.

Koemets sedastas, et seni liiklusliini põhitöö ära teinud Aivar Kirja ja Peeter Rehema on tulnud oma ülesandega väga hästi toime. Kirja on olnud ise liikluspolitseinik, Rehema vedas aga seitse aastat tagasi liiklusliini käima.

Koemets ütles, et kuigi mõlemad mehed on politseipensionärid, on neile tehtud juba teise töökoha pakkumine.

Raul Sihveri kinnitusel käib praegu Tallinnas infotelefonile vastajate täienduskoolitus, muu hulgas liiklusreeglite vallas.

Number pole meeles

Tartu Postimees vestles seda teemat uurides mitme inimesega, kes on liiklushuligaanist politseile teatanud, kuid ükski neist ei mäletanud liiklusliini numbrit 14 900.

Tallinlane Vahur Puik meenutas mullukevadist juhtumit pealinnast Herne tänavalt, kus teda sundis mobiili haarama ja numbril 110 helistama sõge kihutaja.

«Olen liiklusliini numbrist kuulnud ja mõelnud, et sellisest võiks mõnikord abi olla, aga kui seda vaja, pole muidugi meeles,» tunnistas Vahur Puik.

Politsei liiklusliin

• Politsei liiklusliinile 14 900 ootab politsei teateid liiklusrikkumistest, mis võiksid lõppeda õnnetusega, kuid millest nende süütuma iseloomu tõttu pole mõistlik teatada hädaabinumbril 110.

• Liiklusliinile võib helistada näiteks, kui märkate punase fooritule eiramist, jalakäija ohustamist ülekäigurajal, rajavahetust suunatuld näitamata, autos turvavarustuseta viibivat last, kinnipargitud hooviväravat, kiiruseületajat või möödasõitu üle pidevjoone.

• Liiklusliin töötab iga päev ajavahemikul kell 7–19. Politsei kontrollib infot ning edastab hooletule liiklejale hoiatuse telefoni teel.

Allikas: politsei koduleht

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles