Võidud tulid apsude kiuste

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik võistlusülesanded tuli täita teiste osalejate silme all, kohtunikest rääkimata. Tartu kutsehariduskeskuse puhastusteenindaja Maarja Leib (pildil) sai Noorel Meistril kolmanda koha.
Kõik võistlusülesanded tuli täita teiste osalejate silme all, kohtunikest rääkimata. Tartu kutsehariduskeskuse puhastusteenindaja Maarja Leib (pildil) sai Noorel Meistril kolmanda koha. Foto: Martin Ilustrumm

«Valmistudes oleme kõik ju läbi teinud ja rääkinud, aga närvipinge ajab asjad meelest,» muigas kutsemeistrivõistlustel Noor Meister osalenud majutusteenindaja Janne Võrk, kes vaatamata nihkes lillevaasile sõitis laupäeva õhtul Tartusse tagasi esikohaga.

Lauateenindus on majutusteenindajate võistlusest see osa, mis kutsehariduskeskuses õppivale Võrgule vähem meeldib. Kõik esemed peavad olema laual kindlat joont mööda ja oht on kliendile midagi peale pillata.

Pingelises olukorras on võimalikke veakohti palju rohkem, nagu näitas ka pealtnäha imelihtne asi: lillevaasi, mis pidanuks olema täpselt keset lauda, pani neiu keskjoonest kõrvale.

«Ma isegi ei mõelnud selle peale, enne kui kohtunik ütles,» naeris ta.

Päris töö on raskem

Veel lisas asjale keerukust ümberringi sagiv rahvamass. Logistikas esikoha saanud Karl-Erik Maripuu näiteks ütles, et vaatajad nii palju ei häirinudki, küll aga pidevalt vahetuvad, sähvivate välkudega fotograafid.

Maripuu õpib logistikuks kutsehariduskeskuses alles esimest aastat. «Olen ikka veel võidu üle hämmastunud, sest ma tean, et tegin vigu sisse,» rääkis noormees varsti pärast medali kaela saamist.

Ta ütles küll, et võistlusega võrreldes on päris töö tunduvalt keerulisem ja mitmekihilisem, Noorel Meistril tuli lahendada tema jaoks üsna lihtsaid ülesandeid: pakkida kaubaalusele hunnik kaste, millele oli nende kujuteldav sisu peale kirjutatud, ning vastu võtta ja üle kontrollida saabuv kaup.

Logistikud pääsesid üsna kiiresti, kahe ülesande lahendamiseks kulus kokku kolmveerand tundi. Seevastu graafiliste disainerite tööpäev oli kaugelt pikem, kokku 10 tundi. Kuus tundi anti fondüü-komplektile pakendi ja neli tundi sellele flaieri kujundamiseks.

Esikoha võitnud Tartu kunstikooli õpilane Joonas Tensing ütles, et tegelikult võtaks ta päris elus selliste ülesannete jaoks rohkemgi aega, et saaks kõik läbi mõelda ja erinevaid asju proovida.

Paljude erialade õppurid teadsid oma võistlustööd juba ammu ette ja said kodus harjutada, kuid disaineritel nii lihtsalt ei läinud.

Tensing rääkis, et pool tundi enne võistluse algust anti ülesanne kätte ja siis oli ainus aeg, kui sai seda juhendajaga arutada ja mõelda.

Sel ajal kui Joonas Tensing ja Peeter Oliver Tvauri võistlesid, käis nende juhendaja Janika Nõmmela Semjonov mööda halli ringi, vaatas teisi alasid, rääkis teiste õpetajatega.

Juhendajal töö tehtud

Oma õpilaste juurde asja ju enam ei olnud. «Üks kord nad saavad küsida ja siis tuleb kõik ära rääkida, pärast pole enam midagi teha,» rääkis ta.

Aeg-ajalt ta muidugi käis piilumas, mida poisid teevad, aga esiteks ei saa selle töö puhul ekraani vaadates väga hästi aru, mis toimub – aknad sähvivad kinni-lahti ja vahel on ainult mõni detail näha – ja teiseks teab ta oma kogemusest, kui väga segab tööd üle õla vaatav uudistaja.

Nagu kohtunikudki, arvas Nõmmela Semjonov, et kujunduslikult olid kõik tööd väga ühtlasel tasemel. «Aga nad ütlesid, et tehnilisel tasemel eristusid esimeste tööd tugevalt,» oli ta oma õpilaste saavutustega rahul.

Noorel Meistril esikolmikusse jõudnud tartlased

Esikohad

• Janne Võrk, KHK, majutusteenindaja

• Karl-Erik Maripuu, KHK, logistik

• Joonas Tensing, TKK, graafiline disainer

• Silver Mähar, KHK, veebidisainer

• Danel Scvalbe, Mirko Pruus, KHK, ehituspuusepad

Teised kohad

• Sandra Luks, KHK, rätsep

• Peeter Oliver Tvauri, TKK, graafiline disainer

• Janar Võttin, KHK, infotehnoloog

• Karl Saks, KHK, müürsepp

Kolmandad kohad

• Sille Klasman, KHK, müüja

• Maarja Leib, KHK, puhastusteenindaja

• Eisi Kõiv, KHK, meeste salongisoeng

• Laura Aidla, KHK, majutusteenindaja

• Ingmar Mändmets, KHK, keskkonnatehnika lukksepp

KHK – Tartu kutsehariduskeskus, TKK – Tartu kunstikool

Allikas: Innove

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles