Lähte kooli haisu põhjus sai selgemaks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemaid ja õpetajaid teeb murelikuks, kas Lähte kooli algklasside majas pidevalt viibida on tervisele ohutu.
Lapsevanemaid ja õpetajaid teeb murelikuks, kas Lähte kooli algklasside majas pidevalt viibida on tervisele ohutu. Foto: Kristjan Teedema

Terviseamet arvab Lähte kooli C-korpuse õhu eelmise laboratoorse uuringu alusel, et ebameeldivat lõhna, mille üle õpilased ja lapsevanemad on kurtnud juba pool aastat, põhjustab 2-etüülheksanool.

Eile korraldas amet Lähte kooli kolmes klassiruumis järjekordse mõõtmise lenduvate orgaaniliste ühendite, sh 2-etüülheksanooli määramiseks. Terviseameti juhtivinspektori Jelena Laarini sõnul peaks tulemused selguma laboris tuleva nädala jooksul.

Eelmise, 18. veebruari mõõtmise tulemusel sai terviseamet teada, et klassis number 202 oli 2-etüülheksanooli sisaldus 90 mikrogrammi kuupmeetris (µg/m3), pika jalutuskoridori summaarne lenduvate orgaaniliste ühendite sisaldus 151 µg/m3, millest 2-etüülheksanooli sisaldus 84 µg/m3 ning avatud jalutuskoridoris oli 2-etüülheksanooli sisaldus 51 µg/m3.

Täpsemad tulemused

Proove võeti üle-eelmisel nädalal tavalise koolipäeva oludes: õpilased viibisid klassiruumis ja sundventilatsioon töötas.

2-etüülheksanool on tugevalõhnaline alkohol, mille sisaldus sissehingatavas õhus pole normeeritud Eestis, aga ka mitte Lääne-Euroopa maades. Sestap võis Jelena Laarin taas tõdeda, et ühtegi mõõdetud taset ei saa nimetada kõrgeks või liiga kõrgeks.

Üle-eelmise mõõtmise korraldas terviseamet Lähte koolis detsembris. Laarini sõnul oli viimane mõõtmine täpsem, sest kestis ühe tunni asemel kolm tundi. Seetõttu sai määrata ka lenduvate orgaaniliste ühendite tasemeid, mis jäid alla 100 mikrogrammi kuupmeetri kohta.

«Klassis 202 mõõdeti detsembris 105 ühikut,» märkis Laarin. «Kuna uus mõõtmine kestis kolm tundi, sai määrata ühendeid tundlikumalt.»

Ruumi kõrgus mõjutab

Huvitava tõigana mainis Laarin, et C-korpuse pikas jalutuskoridoris, kus põrandakate on pärast 2012. aasta kevadet haisu pärast ära vahetatud, oli 2-etüülheksanooli tase 18. veebruaril enam kui poole võrra kõrgem kui avatud jalutuskoridoris, kus katet pole vahetatud.

Samas märkis Laarin, et avatud jalutuskoridor ulatub läbi kahe korruse ning seetõttu on lenduvate ühendite hajuvus suurem.

Seni oletab terviseamet, et haiseb põrand, kuid on soovitanud Tartu vallal tellida ehitusekspertiisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles