Lugejas tärkab soov laulda

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat «Hellero – Tartu Vaimu särin»,
koostanud Mikk Sarv, kirjastanud Cum Laude, Tartu 2014, 172 lk.
Raamat «Hellero – Tartu Vaimu särin», koostanud Mikk Sarv, kirjastanud Cum Laude, Tartu 2014, 172 lk. Foto: TPM

Ansambel Hellero sündis omal ajal omaalgatus­likult. Et Eesti oli siis veel nõukogulik, kasvas isetekkelise laulukollektiivi ümber kumu, mis meelitas rahvast kuulama ja kaasa laulma, kuid tegi kontserdikorraldajad ettevaatlikuks.

Värske trükivärvi järgi lõhnavas raamatus «Hellero – Tartu Vaimu särin» meenutab selles ansamblis ehk laulukogukonnas kuus aastat laulnud Peep Gorinov, keda praegu tuntakse rohkem kirjanik Peep Ilmeti nime all, et algus oli aastal 1971 pooleldi «põranda all», täpsemalt vendade Sarvede teise korruse toas.

Kõõriti vaatamine

«Eks selle isetekkelisuse pärast vaadatigi Hellero avalikumate esinemiste peale kaunikesti kõõriti, sest kuidas on võimalik ja lubatud, et miski saab sündida ilma partei ja valitsuse algatuse ja heakskiiduta?» märgib Ilmet.

Ta lisab, et partei ja valitsus omakorda ei osanud suurt midagi ette võtta, «sest näidisrahvakultuuri pidi kontrollitud kujul nagu olema. Petteks. Hellero puhul ei tulnud kontrolli kehtestamisest suurt midagi välja».

Lauludes iseenesest midagi nõukogudevastalist ju ei olnud. Selles võib igaüks, kes seda raamatut praegu sirvib, oma silmaga veenduda. Ja ühtlasi tõdeda, et koostajana on Mikk Sarv olnud väga osav. Nii saab suuresti memuaarsetest tekstidest koosnevat kõvakaanelist trükist pruukida ka laulikuna.

Laulmise isu võib sugeneda ka meenutuste lugemisel. Ja kirjapanijaid on olnud 35 – Mikk Sarve andmeil pooled neist, kes on Helleros laulnud kolme aastakümne jooksul, kuni aastani 2000. Mõnigi neist laulab praegugi, kui mitte avalikult, siis kitsamas ringis või vähemasti omaette.

Terveks eluks

Nii näiteks tunnistab praegune riigikontrolli nõunik Kaido Kama, et asi on külge jäänud terveks eluks. «Praegugi jorisen mõnikord hää meelega kodus jaanitule veeres või koos Liinatsurade poistega või kuidas iganes,» lisab ta. «Kui vaid sõnu rohkem mäletaks.»

Kindlasti läheb laulmiseks ka raamatu esitlustel Tartus Tasku keskuse raamatupoes täna kell 17 ja Tallinna Solarise keskuse Apollos emakeelepäeval, 14. märtsil kell 17.


Raamat

«Hellero – Tartu Vaimu särin»,

koostanud Mikk Sarv,

kirjastanud Cum Laude,

Tartu 2014, 172 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles