Näitusel näeb Tartu tuletõrje 150-aastast ajalugu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipp tuletõrjemuuseumi fondist. Illustreeriv foto.
Lipp tuletõrjemuuseumi fondist. Illustreeriv foto. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Neljapäeval kell 15 avatakse Tartu laulupeomuuseumis näitus «Tartu Tulekustutajate Selts – 150», kus on välja pandud hulk tuletõrjujate tööga seotud esemeid.

Tartus alustas 150 aastat tagasi tegevust vabatahtlik tuletõrje. Kui tavapäraselt loodi tuletõrjeseltsid kodanikualgatuse korras, siis siin lükkas tegevuse käima linnavalitsus, teatas Lõuna päästekeskus.

Linn andis vabatahtlike käsutusse tuletõrjetehnika ja ehitas neile suure kivist pritsimaja. Juba asutamisest peale oli Emajõelinnas sündinud selts Eesti suurim tuletõrjeorganisatsioon.

Pritsimeeste seas oli toona palju üliõpilasi ja ka õppejõude. Eelmisel iseseisvusperioodil  kuulus seltsi üle 600 liikme. Väga suurt rõhku pandi meeskonna väljaõppele ja püüti võimalust mööda rakendada uusi tehnilisi lahendusi. Nii saadi juba 1888. aastal telefoniühendus, 1913. aastal tuletõrjeauto ja 1917. aastal alustas siin tegevust kutseline komando.

Omapärase seadmena oli kasutusel mobiilne teemasin, millest õnnetuspaigal pakuti tuletõrjujatele kuuma jooki.

Näitusel saab külastaja  teada, mida pidi sajandeid tagasi iga linnakodanik tingimata omama ja milline lihtne imerelv pidi summutama kõik leegid. Välja on pandud käsipump ja teisi Tartu tuletõrjega seotud esemeid. Vaadata saab, millist vormiriietust on pritsimehed läbi aegade kandnud.

Väljapaneku koostas Sander Muhu koostöös Eesti Tuletõrjemuuseumi ja Tartu linnamuuseumiga, kujundas Madis Nurms. Näitus jääb avatuks 12. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles