Küüditamises kahtlustatav Väino Pehk astub kohtupinki

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vana-Tartumaal 1949. aasta märtsiküüditamise ettevalmistamises ja läbiviimises kahtlustatava Väino Pehki (82) võimaliku süüteo arutamine on jõudmas kohtusse.


Homme pärastlõunal leiab Tartu maakohtu Jõgeva kohtumajas aset eelistung, kus kohtunik Liivi Loide paneb paika edasiste kohtutoimingute ajakava.

Kriminaalasi on Pehki suhtes algatatud karistusseadustiku paragrahvide 90 ja 97 järgi. Neist esimene käsitleb genotsiidi, teine aga tsiviilelanike vastast rünnakut.

Genotsiidi, ehk sotsiaalse grupi eesmärgipärase hävitamise eest võib kohus mõista kümne- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistuse. Tsiviilelanikuvastane rünne sõjategevuse piirkonnas või okupeeritud territooriumil, samuti elanike sunniviisilise ümberasustamise eest karistatakse süüdlast kuue- kuni kahekümneaastase vangistusega.

Vastavalt varem Postimehes avaldatud informatsioonile võis Pehk koguda märtsiküüditamise ettevalmistamise käigus 61 pere ehk 174 inimese andmeid. Kaitsepolitseiameti hinnangul võisid just need andmed olla aluseks väljasaatmisotsuse tegemisel.

Eellugu Väino Pehki suhtes käivast uurimisest ilmus Postimehes mullu 15. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles