Tõikamäele kerkib võimas radaripost

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkuse külla Tõikamäele ehitatav radaripost.
Pilkuse külla Tõikamäele ehitatav radaripost. Foto: Margus Ansu

Selle aasta lõpul valmib Otepää vallas Pilkuse külas radaripost ning see seade hakkab katma tervet Lõuna-Eestit. Muhumaal juba töötab radar, mille ülesanne on valvata Lääne-Eestit.

Otepää radariposti ehitustööd lähevad praegu plaanipäraselt. «Ümbruskonna elanikele ega loodusele radar mingit ohtu ei kujuta, selle kiirgus on isegi väiksem kui mobiiltelefonil,» ütles õhuseiredivisjoni ülem major Hardi Lämmergas pressiesindaja vahendusel.

Eesti hankis radarid 2009. aastal Eesti ja Soome ühise hankelepinguga, millega kaks riiki soetasid kokku 14 radarit. Kogu hanke suur maht võimaldas Eestil saada sisuliselt kaks radarit ühe hinnaga. Uued radarid täiendavad 2003. aastal Kellaveres käivitatud keskmaaradarit ning nendega kaetakse ühtse radaripildiga kogu Eesti õhuruum.

Otepää radarposti ehitus on praegu nii kaugel, et valminud on Otepää-poolne juurdepääsutee ja puurkaev ning käimas on teiste vajalike hoonete ja rajatiste ehitus (hooned, trassid, piirdeaiad, Kanepi-poolne juurdepääsutee, helikopteri maandumisplats jm), märkis kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Artur Jugaste.

Suveks valmivad radari torn ja enamus peamajast. Seejärel saab hakata paigaldama radarit ennast. «Radar on töökorras hiljemalt selle aasta lõpuks, kui ta hakkab koos Kellavere ja Muhu radaritega katma Eestit ja lähiümbruse õhuruumi ühtse radaripildiga.» Pärast jätkuvad territooriumil veel mõningad ehitustööd, lisas Jugaste.

Otepääale paigaldatakse kolmedimensiooniline keskmaa-õhuseireradar Ground Master 403, mis on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt. Eesti hankis kaks sellist radarit, millest esimene paigaldati Muhu saarele ja alustas tööd kevadel.

«Tõikamäele rajatav radarpost annab Eesti õhuväele ja meie liitlastele parema pildi Eesti õhuruumis toimuvast. Seeläbi tugevnevad Eesti iseseisev kaitsevõime ja NATO kollektiivkaitse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles