Vana toru väsis enne remonti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandri tänaval jätkus torustiku parandus ka eile. Selgeks on saa­nud, et 70-meetrine lõik vajab välja vahetamist.
Aleksandri tänaval jätkus torustiku parandus ka eile. Selgeks on saa­nud, et 70-meetrine lõik vajab välja vahetamist. Foto: Kristjan Teedema

Fortum plaanis saabuval suvel vahetada oma küttesüsteemis välja magistraal­toru jupi Aleksandri tänaval. Paraku tuli tööd alustada palju varem, sest nädal tagasi läks toru lõhki.

«Oleme järjest vanu torustikke välja vahetanud,» rääkis For­tum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots ja lisas, et Tartus on ühed väikseimad küttetorustike soojakaod Eestis.

Aleksandri tänava magistraaltoru on uuendatud Sõpruse sillast Aida tänavani ning Soola tänavast kesklinna poole. Aida ja Soola tänava vahele jääv umbes 70-meetrine torulõik on pärit aga Turu tänava keskkatlamaja töölehakkamise ajast. «Soola-Aida lõigus oli vahetus plaanis sel suvel. Paraku ei pidanud toru nii kaua vastu,» tõdes Külaots.

Linn soojata

Möödunud reedel kella 9 paiku langes järsult surve peatorus ning see tekitas probleeme ka katlamaja töös, rääkis ASi Tartu Keskkatlamaja juhatuse esimees Leho Lindmaa.

Tonnide kaupa kuuma vett jooksis torust välja, kuid tänaval kõndijad seda isegi ei märganud. Vesi valgus soojakünasse ja sealt edasi maa sisse. Küll märkasid avariid mitmed Aleksandri tänava äärsete majade elanikud, sest nende keldrid täitusid ajutiselt aurava veega.

Mõneks ajaks lõppes peaaegu terve Tartu linna soojaga varustamine. Et aga ilm oli soe ja enamik inimesi tööl, ei pannud paljud ilmselt radiaatorite jahenemist tähelegi.

Lekkele jõuti kiiresti jälile ning avariitöid alustati kohe. Küttevõrk pandi sooja vett pumpama teiselt poolt jõge ning juba lõunaks said pooled Fortum Tartu kliendid toasooja tagasi. Laupäeva hommikuks said kõigi tarbijate radiaatorid uuesti kuumaks köetud ning kraanidest voolas jälle sooja vett.

Kuid avarii toimumisest peale on toruparandajad töötanud väljas nii ööd kui päevad ja tegevust jätkub ilmselt edaspidigi. Margo Külaotsa sõnul võib remondi tõttu esineda veel mõne tunni pikkusi ajutisi soojakatkestusi, kuid need ei tohiks majade soojavarustuses tunda anda.

Sama vanu torusid kui Aleksandri tänaval on veel, kuid nende korrasolekut ja survepidavust on kontrollitud, kinnitas Külaots. «Kui hakkaksime kõiki torusid korraga välja vahetama, siis see kajastuks kohe ka küttehinnas,» lisas ta. Nii vahetatakse torustikku tempoga, et tööde maksumust saaks katta teenitavast tulust.

Suured investeeringud

Täna kohtub Fortumi juhtkond katlamajade esindajate ja remontijatega, et lüüa kokku avarii tõttu tekkinud kahjud ning arutada tänavuse investeerimiskava muutmist.

Suurima tööna on suvel kavas Tammelinna piirkonna ehk Erakütte endise kütmispiirkonna ühendamine linna ühisesse soojavõrku. Tööd on plaanis veel Sõpruse silla juures ja mujalgi linnas.


Lõhkenud toru

• 500-mm terasest magistraaltorud ühendati Tartu küttevõrku pärast keskkatlamaja valmimist 1967. aastal.

• Magistraalvõrgus voolab 75 kraadini soojendatud vesi.

• Leke avastati Aleksandri tänaval 21. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles