Tähetornis tuleb juttu komeedipaanikast

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval ja teisipäeval ehk 3. ja 4. märtsil ootab Tartu tähetorn astronoomiahuvilisi taas vaatlusõhtutele ja astronoomialoengusse.

Mõlemal õhtul on kell 19 - 21 selge ilma korral võimalus vaadelda sirbikujulist Kuud, mida paljud peavad visuaalselt täiskuust ilusamakski, vahendas ülikooli muudeumide teade. Näha on ka Päikese poolt otse valgustamata osa ehk nn Kuu tuhkvalguses ning Jupiter ja tema kaaslased. Madalas põhjakaares lendab üle ka Iridium sidesatelliit.

4. märtsil kell 18.15 on kavas astronoomialoeng, kus sel korral räägib Eesti Kirjandusmuuseumi folkloristikaosakonna juhataja Mare Kõiva teemal «Komeedipaanika».

Komeete avastavad tänapäeval kutselised astronoomid tükk aega enne seda, kui nad muutuvad nähtavaks palja silmaga või amatöörile kättesaadava teleskoobi abil. Siiski satuvad nad kiiresti meediauudiste vahendusel avalikkuse tähelepanu alla. Peaaegu iga komeedi puhul levib kohe ka maailmalõpu- ja katastroofiennete laine. «Loengus räägimegi erinevate komeetidega seotud paanikalainetest ning neid ümbritsevatest riskijuttudest,» tutvustas Kõiva loengu teemat.

Vaatlusõhtud ja astronoomialoengud Tartu tähetornis on osalejatele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles