Vitamiinid annavad enesetundele jumet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesklinna Südameapteegi juhataja ja apteeker-nõustaja Reine  Sauman rõhutab puu- ja juurviljade söömise tähtsust ega pea õigeks, et toidulisandeid tarbitakse järjepidevalt.
Kesklinna Südameapteegi juhataja ja apteeker-nõustaja Reine Sauman rõhutab puu- ja juurviljade söömise tähtsust ega pea õigeks, et toidulisandeid tarbitakse järjepidevalt. Foto: Kristjan Teedema

Lumevaese talve tõttu tasapisi juba ligi hiiliv kevadväsimus ja tavapärastest hooajahaigustest väsinud keha panevad mõtlema, kuidas end turgutada. Kas vitamiinidest on abi?

Ülikooli perearstikeskuse perearsti ja Tartu ülikooli peremeditsiini professori Ruth Kalda sõnul vitamiinide puudujääki ei teki, kui inimene sööb mitmekülgset ja kvaliteetset toitu. Küll võib tema sõnul siinsetes ilmaoludes vajaka jääda D-vitamiinist, seetõttu soovitatakse väikelastel ja eakatel seda lisaks tarbida. «Teisi vitamiine tervetel mitmekülgselt toituvatel inimestel ei ole küll vaja juurde võtta,» tõdes Kalda.

Erandid on tema sõnul siiski rasedad ja imetavad naised, kes ei pruugi suurenenud vitamiinivajaduse tõttu kõike vajalikku toidust kätte saada: võib tekkida tarvidus juurde võtta mineraalaineid, näiteks rauda ja foolhapet.

Tähtis tervislik toit

Väsimuse ja immuunsüsteemihäiretega võitlemiseks soovitas Kalda süüa C-vitamiini rikkaid toite. Head on tema sõnul kodumaised puu- ja köögiviljad ning ka mahlad, nii sügavkülma pistetud mustsõstrad, astelpajuviljad ja maasikad kui ka kaalikas, kapsas ja kartul.

«Kui inimene eelistab vitamiine purgist võtta ja sealjuures süüa pigem friikartuleid, mitte täisväärtuslikku toitu, on see loomulikult tema valik, aga küsimus ei ole siis ainult vitamiinides, vaid tal jäävad ka teised vajalikud toitained saamata,» selgitas Kalda. Ta lisas, et toiduga omastab inimene vitamiine ka paremini, kuna toidus on palju muud head, mis toetab seedimist ja imendumist.

Kesklinna Südameapteegi juhataja ja apteeker-nõustaja Reine Sauman on perearsti mõttega igati päri: toituda tuleb tervislikult. Probleem on aga tema sõnul selles, et kõikide vitamiinide kättesaamiseks peaks sööma tervislikku toitu üpris palju, seetõttu ei tasuks purgivitamiine ka täiesti ära põlata.

«Ideaalne olukord on see, kui apteegist ei peaks üldse midagi ostma, et inimesed elavad tervislikult ja on terved. Kahjuks see tegelikus elus nii ei ole,» märkis ta.

Sauman lisas, et sageli ei tea me ka seda, milliseid kahjulikke kemikaale ja aineid võib sisalda näiliselt tervislik toit ja kui palju võiks seal tegelikult vajalikke vitamiine olla.

Ka Sauman rõhutas puu- ja juurviljade söömise tähtsust ega pea õigeks, et toidulisandeid tarbitakse järjepidevalt: vitamiinikuur võiks kesta üldjuhul üks-kaks kuud, siis tuleb pausi pidada.

Üle pingutada ei maksaks tema sõnul just A-vitamiini ja mineraalainete, näiteks seleeni manustamisega. Ka tasub kalaõli tarvitamisel tähele panna, et see vedeldab verd.

Ruth Kalda sõnul on apteegivitamiinide tarvitamine kahjulik peamiselt rahakotile, kuna organism üleliigseid vitamiine ei omasta. Seega, kui jälgida pakendil olevaid juhiseid, ei tohiks ületarbimist karta. Kuid osa vitamiinide lisaaineid, näiteks nende kapslid, võivad tekitada allergiat.

Vitamiinide võtmine on Saumani hinnangul ka sisetunde küsimus: kui inimene tunneb, et on vaja, siis peaks neid võtma, vastasel juhul mitte.

Vajalik konsultatsioon

Kalda sõnul võib vitamiinide puuduse tunnuseks olla väsimus, meeleolumuutus või ka nahakahjustused, ent väsimuse ja jõuetuse taga võib olla veel väga palju põhjusi. Ainuüksi need sümptomid ei viita veel, et peaks hakkama purgist vitamiine võtma. Täpsete põhjuste selgitamiseks tuleks minna arsti juurde. Kui tema hinnangul võiks olla tegemist vitamiinipuudusega, kontrollitakse selle võimalikkust vereanalüüsiga ja vajaduse korral määrab arst patsiendile talle vajaliku vitamiini.

Rauapuudust on võimalik kindlaks teha apteegis müüdavate kiirtestide abil ja ka näiteks Kesklinna Südameapteegis igateisipäevastel tervisenäitajate mõõtmistel. Sauman selgitas, et ka apteeker hindab inimese kaebusi ja soovitab nende põhjal just talle sobivat vitamiini.

Et tänavune talv on olnud soe ja viiruste levimiseks igati sobilik, soovitab Sauman kõikidel võtta ennetavalt C-vitamiini, et immuunsüsteem oleks tugevam. Viiruste vastu võitlemiseks sobivad lisaks purgi C-vitamiinile hapud viljad, näiteks kiivi ja sidrun, astelpajumarjad. C-vitamiin on organismile oluline ka haiguse ajal.
-------------------------------------------------

Mida kurdavad inimesed apteegis ja mida neile seal soovitatakse?

Väsimus

Energia saamiseks sobib Q10, mis toetab südametegevust ja on hea ka igemetele. Q10 müüakse eraldi, kuid seda on ka kompleksvitamiinides: nii võib preparaadis olla antioksüdandina tegutsevaid vitamiine (A, E ja D) ja mineraalaineid (tsink ja seleen), mis võitlevad ka haiguste vastu. Guaraana aitab und peletada ja annab lisaenergiat, seda ei tasuks aga pidevalt võtta.

Stress

Ženšenn sobib neile, kel ei ole kõrge vererõhk. Kuuri alguses see rahustab ja siis hakkab turgutama. Sobivad värvilised puu- ja köögiviljad, ent abiks on ka B-rühma vitamiinid, mis rahustavad ja aitavad stressi vastu võidelda. Magneesium koos B6-vitamiiniga on rahustava toimega ja aitab õhtul uinuda, ühtlasi tugevdab südant ja võtab ära jalakrambid. Hea on ka letsitiin B-rühma vitamiinidega: letsitiin on ajule hea ja aitab kolesteroolisisaldust normaliseerida, B-vitamiinid mõjuvad närvisüsteemi rahustavalt ja turgutavalt väsimuse ja ülepinge korral.

Nõrk immuunsüsteem

Immuunsüsteemi tugevdamiseks on hea C-vitamiin. Kõhuviiruste leviku ajal on head piimhappebakterid, mis reguleerivad seedimist, ja pärast paranemist sobib Linex Immuno, kus on peale piimhappebakterite ka antioksüdandid. Kasulik on veel Immunace, kus on vitamiinid (A, C, E), antioksüdandid, aminohapped ja punane päevakübar – need annavad lisajõudu ja tugevdavad immuunsüsteemi. Sobib võtta ka ainult punase päevakübara tablette.

Lapsed

Lastele võib anda haigusi ennetavalt immuunsüsteemitablette (punane päevakübar, leedrimarjad) või vitamiine septembris, kui nad lähevad või naasevad lasteaeda või kooli. Vitamiine ei tohiks anda terve talve, vaid üks-kaks kuud. Juba haigestunud organismile ei sobi B-rühma vitamiinid, sest need on söötmeks viirustele: haiguse ajal võtta vaid C-vitamiini või antioksüdante. Multivitamiinid sobivad pigem turgutuseks.

Külmetushaiguste korral sobivad Carmolise tilgad (aur, jalavann, tee) ja kommid. Köha ja külmetuse puhul võib teha sinepipulbriga jalavanne või panna sinepiplaastrit. Kindlasti tuleb jälgida, et lapsel ei oleks palavikku, sest kuum jalavann tõstab veel kehatemperatuuri.

Kalaõlikapslid soodustavad keskendumisvõimet. Kalaõli tugevdab immuunsüsteemi.

Kui pole aega haige olla

Halva enesetunde korral võtta Coldrexi (või mõnda teist gripiteed) kuni paar päeva: see on valu-, palaviku- ja nohuvastane. Tablettides on sees ka köharohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles