TPM videolugu: Vanemuises esietendub helge peresaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse «Fanny ja Alexander» proov Vanemuise väikeses majas.
Lavastuse «Fanny ja Alexander» proov Vanemuise väikeses majas. Foto: Kristjan Teedema

Vanemuise väikses majas esietendub 1. märtsil rootsi filmikuulsuse Ingmar Bergmani «Fanny ja Alexander». Ülev Aaloe tõlke on dramatiseerinud ja lavastanud Ain Mäeots. Lavakujunduse on loonud Kristiina Põllu ja kostüümid Gerly Tinn.

Bergman on kujutanud Ekdahli pere saagat. Selles tegutsevad lesestunud vana näitleja Helena (Liina Tennosaar), tema pojad – teatridirektor Oscar (Margus Jaanovits), professor Carl (Riho Kütsar) ja ärimees Gustav Adolf (Ott Sepp) oma peredega.

Loos on tähtsal kohal lapsed, kelle vaatevinklist põhiliselt ongi lugu edasi antud. Lavastusest kiirgab helget alatooni, kuigi selles on ka karme noote, mida kannab endas piiskop Edvard Vergérus (Mait Malmsten).

Intervjuus Tartu Postimehele ütles Ain Mäeots, et kahe vaheajaga lavastuse vaatamiseks kulub kokku natuke üle kolme tunni. Ühtekokku on vaatajate ees 34 rolli, mida kehastab 24 näitlejat. «Üle aastakümnete ei ole Vanemuises nii suure kollektiiviga ja nii mahukat draamatükki olnud,» lisas Mäeots.

Vanemuise hinnangul ei ole mõned lavastuses käsitletavad teemad eakohased alla 14-aastastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles