Kodumaa piltide võistluse peaauhinna sai foto Kihnu neiust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Soide, Teepaus. Kihnu neiu naudib teed Kihnu tuletorni tipus. Pärnumaa, Kihnu saar. Aprill 2013
Silvia Soide, Teepaus. Kihnu neiu naudib teed Kihnu tuletorni tipus. Pärnumaa, Kihnu saar. Aprill 2013 Foto: Silvia Soide

Aasta tagasi kuulutas Eesti Rahva Muuseum kultuuripärandi aasta raames välja fotode kogumise võistluse. Võistlusele oodati 2013. aastal Eestis tehtud fotosid elust meie ümber: kohtadest, inimestest, sündmustest, nii igapäevastest kui ka pidustest tegevustest. Võistluse peaauhinna sai Silvia Soide Kihnu saarel tehtud foto «Kihnu neiu naudib teed Kihnu tuletorni tipus».

Võistlusele laekus 2170 fotot 360 autorilt erinevatel teemadel – pereelu kajastavaid, traditsioonilistest ja tänapäevastest töövõtetest. Fotosid saadeti ka erinevatest kultuuriüritustest, kontsertidest ja muudest üldrahvalikest kogunemistest. Pildistati muinsusobjekte, kultuuriväärtusi, vanu ja alles loodavaid rajatisi

Võistluse eesmärk oli kaasata inimesi argielu sündmuste jäädvustamisel Eesti paikades, kuhu ERMi dokumenteerijad ise ei jõua, ning juhtida inimeste tähelepane neid iga päev ümbritsevale elule ja tegemistele. Paljud sündmused, mis meile praegu tunduvad enesestmõistetavana, on tulevastele põlvedele põnev uurimismaterjal traditsioonidest, töövõtetest, piirkondlikest eripäradest, rõivastusest, tehnikast ja kõigest muust taolisest.

1912. aastal korraldas Eesti Rahva Muuseum esimese kodumaa päevapiltide kogumise võistluse, kuhu oodati osalema nii kutselisi kui ka asjaarmastajatest päevapiltnikke. Võistluse tulemusel täienes ERMi fotokogu piltidega rahvast tööl, pidudel, lõbutsemistel, igapäevastel talitustel ning ülesvõtetega muistsetest talumajadest, lautadest, aitadest ja taluhoonete sisevaadetest ning tervetest küladest.

2013. aastal korraldatud fotode kogumise võistlus tõi suurt täiendust ERMi fotokogule piltidega, mis kajastavad elu Eestis tänapäeval.

Võistlustöid hindas žürii koosseisus Vahur Kalmre, Tartu Postimehe vanemtoimetaja, Kiur Aarma, teleajakirjanik, Annika Haas, OÜ Fotobrigaad fotograaf, Riina Reinvelt, Eesti Rahva Muuseumi peavarahoidja ja Anu Ansu, Eesti Rahva Muuseumi fotograaf.

Pühapäeval tunnustas fotovõistluse patroon president Toomas Hendrik Ilves Pärnu Endla teatrimaja teatrigaleriis võistluse parimaid autoreid ning avati pidulikult nende tööde näitus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles