Rõivad pakuvad loomisrõõmu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Normet (vasakul) ja Helina Saar näitavad oma õmblussalongis valminud kantud lipsudest seelikut ja vana tikitud seinapildiga täiendatud jakki, mis sai moodsama lõike.
Marika Normet (vasakul) ja Helina Saar näitavad oma õmblussalongis valminud kantud lipsudest seelikut ja vana tikitud seinapildiga täiendatud jakki, mis sai moodsama lõike. Foto: Margus Ansu

Esmaspäeval jälgivad televaatajad presidendi vastuvõttu, kus osa tähelepanust tõmbab endale moedisainerite ja meisterõmblejate looming. Oma osa sellesse annab Tartu kesklinnas tegutsev Manna salong.

Salongi omanikud Marika Normet ja Helina Saar on mõlemad ametit õppinud Tallinnas. Seal nad ka kohtusid, kui töötasid rõivaettevõttes Baltika.

Elu tõi nad teineteise järel Tartusse. Siin lõid nad käed ja asutasid sügisel 2010 osaühingu Esigente ning alustasid tegevust Kalevi kommipoe all keldris. Munga tänavasse kolis Manna õmblussalong läinud aasta sügisel.

Salongi nimi Manna tuleb nii firma lipukirjast «Ma olen naiselik naine» kui ka Marika Normeti hüüdnimest Manna (n-id tuleb hääldada peenendatult).

Hubases kujunduses

Manna praegustes ruumides Munga tänavas tegutses 15 aastat muusikariistade pood, mida pidas Ilona Peipsi. Rokilikult mustade seintega poest sai üsna pea hubases kujunduses õmblussalong.

«Helina ja Marika elavad oma energiaga igas hetkes täierinnalist, inimesi teenivat elu ning nende töökus, rõõmus meel ja eluterve mõtteviis annavad mulle lootust, et ettevõtlus Tartu linnas saab aina hoogu juurde,» kirjutas Ilona Peipsi Taimaalt.

Kaks ettevõtlikku naist suudavad tema sõnul panna nägema, et õmblussalong pole lihtsalt särkide, pükste ja kleitide sepikoda, vaid et teha saab avatud suhtumise korral kõike, kus kannatab kangast ja niiti rakendada.

Manna eelistab oma klientidena naisi. Valminud tööde hulgas ei olnud vähemalt üleeile näha ühtki meesterõivast.

«Naistele õmbleme kõike. Meestele oleme teinud pükse ja palju peigmeeste veste, mis on valminud koos pruutkleidiga,» ütles Helina Saar. «Kindlasti ei tee me meestele pintsakuid ega mantleid.»

Masinate vurinal

Kahel Mannal on abiks masinatega vuristamas üks kergete ja teine ülerõivaste õmbleja. Muu hulgas on kasutusel nutikas tikkimismasin Janome, mille ostmiseks tegid nad ettevõtluse arendamise sihtasutusele taotluse 70 000 krooni saamiseks.

«Saame sellega tuunida rõivaid ja kingitusi – tikime nimesid ja initsiaale,» ütles Helina Saar.

Mõistagi on palju huvitavam ja loomingulisem kujundada ja õmmelda pruutkleite ja muid pidulikke rõivaid. Nende hulgas on kolmel aastal olnud kokku seitse sellist kleiti, millega on käidud (või minnakse) vabariigi presidendi vastuvõtul.

Sealhulgas on kleit, mis on justkui tõelisuseks muutunud unenägu ja milles kirjanik Kristiina Ehin astub esmaspäeval presidendipaari ette. Tema poeetilist olemust tabav pidurüü on õmmeldud sadakond aastat tagasi kasutusel olnud kalavõrgust. Kleidi on kujundanud koostöös tellijaga Kristiina Põllu ja Marika Normet.

Kristiina Põlluga on Manna olnud töistes suhetes varemgi. Nimelt valmisid Tartu Uue Teatri vabaõhulavastuse «Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum» naiste kostüümid Manna salongis.  

Taaskasutuse suunal

Eriti meeldib Mannadel oma loomingulisust rakendada taaskasutuse suunal. «Nii näiteks oleme tellijale teinud 20 aastat vana mantli moodsaks,» ütles Marika Normet.

Helina Saar näitas vanamoodsat jakki, mille moodsamaks muutmise ajal kasutas tema kolleeg käiste kaunistamiseks vana tikitud seinapilti.

Manna salongi üks lähemaid konkurente on Avalancel, mis asub Turu tänavas, ning näiteks pruutkleite saab osta ja tellida Riia mäel tegutsevast Veronique’i salongist. Konkurents on parajasti nii suur, et suurt reklaami ei ole Manna vajanud.

Parim reklaam on Mannade sõnul see, mida nende kliendid räägivad oma tuttavatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles