Pargi tänava uuselamu kerkib krundi sisemusse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargi 11 krunt on seni hoonestamata, seal kasvavad mõned viljapuud ja marjapõõsad. Paremal on maja Pargi 9.
Pargi 11 krunt on seni hoonestamata, seal kasvavad mõned viljapuud ja marjapõõsad. Paremal on maja Pargi 9. Foto: Margus Ansu

Kuigi Karlova teemaplaneeringu järgi peaks Pargi 11 krundile kavandatud kortermaja ehitama tänava äärde, peab linnavalitsus sobivaks selle paigutamist krundi sisemusse.

Tartu linnavalitsusele on kaks eraisikut esitanud detailplaneeringu koostamise algatamise ettepaneku, mille järgi võiks Pargi 11 krundile ehitada kolmekorruselise nelja või viie korteriga elamu.

Ettepaneku ja sellele lisatud arhitektuursete eskiiside järgi oleks hoone sama kõrge kui kõrval asuva maja Pargi 9 tulemüür, mille vastu uus maja rajataks. Pargi 9 on madala viilkatusega kolmekorruseline hoone. Ka ümbruskonna majad on kahe- ja kolmekorruselised.

Kitsas krunt

Uus hoone soovitakse paigutada tänavaga risti, kuna krunt on kitsas ja piklik. Parkimiskohad oleksid krundi tänavapoolses osas.

Krunt on Karlova miljööväärtusega hoonestusalal ja arheoloogilises miljööpiirkonnas ning see on hoonestamata. Seal kasvavad mõned viljapuud ja marjapõõsad. Maapind krundil on ebatasane. Tänavapoolse piiri ja tagumise piiri kõrguste vahe on üle 6,5 meetri. Eriti järsk on maapinna tõus krundi tagaosas.

Karlova teemaplaneeringu kohaselt on Pargi 11 krundil ette nähtud võimalik hoonestusala Pargi tänava äärde, kuid planeeringu algatamise ettepanekus erineb hoonestusala asukoht sellest.

Planeeringu algatamise eelnõusse on kirjutatud, et linnaehituslikult on põhjendatud hoone paigutamine krundi sisemusse, arvestades asjaolusid, et Pargi 11 ja 9 kruntide tänavaäärsed piirid on ligi kolmandiku kitsamad kui kvartali sügavuses asuvad piirid.

Krundi kujust tulenevalt on Pargi 9 elamugi ehitatud krundi sisemusse ja tulemüür krundi piiril on jätnud võimaluse naaberkrundi hoonestamisel elamud kokku ehitada.

Eelnõus on märgitud, et tagapool asuv uus hoone ei varja naabermaja elanike pärastlõunast päikest. Pargi tänaval liikujatele jääb alles vaade Päeva 7 ja Päeva 9 treppidele, maakivimüüritisega astangutele ja vahelduvale pinnareljeefile ka siis, kui Tähe tänava poolne maa-ala hoonestatakse.

Eraldi on märgitud, et kui maja ehitataks tänava äärde, oleks krundil parkimine raskendatud.

Lastele kodu

Üks krundi kahest omanikust, arhitekt Tiiu Kesküla ütles, et see on päranduseks saadud maa. Teine omanik on tema vennanaine. «Kuna meil on kahe pere peale kuus last, kes on sellised 20-aastased ja vajavad kodu, siis mõtlesime, et proovime ehitada endale elamist. Sellest ei tule müügimaja – aga läheb nii, nagu lapsed otsustavad,» ütles Kesküla.

Krunt on olnud tema isa lapsepõlve mängumaa, seal ei ole varem maju olnud. Maja kavandamisel lähtus Kesküla kõrvalmajadest, et see sobiks sinna. «Puitarhitektuur on mulle alati meeldinud,» sõnas ta. «Modernne maja peab olema õiges kohas ja distantsilt vaadeldav.»

Ehitama on plaanis hakata nii kiiresti, kui saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles