Uisuraja tegijat ähvardab karistus

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees kirjutas Raadi järvele tehtud uisurajast 28. jaanuaril.
Tartu Postimees kirjutas Raadi järvele tehtud uisurajast 28. jaanuaril. Foto: Repro

Keskkonnainspektsioon alustas Raadi järve jääle uisuraja ja hokiväljaku organiseerinud Art Soonetsi üle menetlust, kuna looduskaitseseadus keelab järve kalda piiranguvööndis mootorsõidukiga sõitmise.

Tartu Postimees kirjutas Raadi järve jääle ATVga lükatud uisurajast 28. jaanuaril. Umbes 800 meetri pikkune uisurada ja hokimänguks sobilik liuväli said teoks tänu kolme spordihingega mehe ettevõtmisele. Liuvälja rajamist järvele kaalus ka linn, kuid mehed jõudsid ette.

Ilmunud leheloost jäi välja vahejuhtum, kus Eesti Rahva Muuseumi Raadi hoidlate turvamees käis ERMi haldusjuhi Ülo Siimetsa korraldusel mehi jäält minema ajamas. Turvamees ütles, et  mootorsõidukitel on järvel liiklemine keelatud, ja käsutas kõik minema.

Umbes nädal pärast ajaleheartikli ilmumist saabus Art Soonetsile keskkonnainspektsiooni tähitud kiri, milles teavitati teda algatatud väärteomenetlusest ning kohustati ilmuma keskkonnakaitseinspektori juurde. Kutses märgiti, et ilmumata jätmise korral võidakse kasutada sundtoomist.

Väärtegu oli algatatud looduskaitseseaduse 37. paragrahvi alusel, mis keelab mootorsõidukiga sõitmise Raadi järve kalda piiranguvööndis.

Bürokraatia tipp

Tartu linna sporditeenistuse juhataja Veljo Lambi sõnul oli keskkonnainspektsioon saatnud 31. jaanuaril järelepärimise ka linnale ning uuris, kas linn on andnud Raadi järvele liuvälja rajamiseks loa ning kas ATVga sõit oli linnaga kooskõlastatud.

«Ütleme nii, et see on bürokraatia tipp. Arutasime koosolekul ka seda teemat ja ma ütlesin kõigile oma töökaaslastele, et annaks jumal, et meie ametnikena mitte kunagi nii suurteks bürokraatideks ei muutuks,» kommenteeris Lamp keskkonnainspektsiooni algatatud menetlust.

Lambi sõnul oli linn meeste algatusest teadlik ning kiitis selle kohe heaks. «Me tahame ju, et linnas oleks loodud head vaba aja ja sportimise võimalused. Kodanike initsiatiiv on alati teretulnud ja alati ei peagi kõike linn tegema,» lausus ta. «Nüüd aga inimesed küsivad, et miks meie, kui me saame sellest ainult pahandusi kaela.»

Lamp tunnistas, et sai alles hiljem teada, et Raadi park kuulub riigile ning osa sellest on kuulutatud looduskaitsealaks, kuid sellest hoolimata ei saanud ta keskkonnainspektsiooni käitumisest hästi aru. «Niimoodi me kärbime inimeste initsiatiivi täielikult ära. Nimetame ennast küll kodanikuühiskonnaks, aga kahjuks liigume ametkondliku riigi poole,» sõnas ta.

Menetlus lõpetatakse?

Keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo inspektor ütles, et menetluse aluseks on neile saabunud teade, kuid selle autori jättis ta enda teada. «See oli eraisik,» ütles inspektor lühidalt. Ta märkis, et teade tuli päev enne ajaleheartikli ilmumist.

Inspektori sõnul sõideti luba küsimata ATVga järve ümbritseval maal, kus on järve kaitse piiranguvöönd, ning see on seadusega karistatav. «Asi ongi selles, et nad tegid asja rutakalt ära, aga enne tuleb ikka kooskõlastused küsida,» lausus inspektor.

Küsimusele, kas inspektsioon teeb oma tööd vaid rangelt näpuga seaduses rida taga ajades või püütakse asjadele läheneda mõistusega, vastas mees, et alati seadust rangelt ei järgita.

«Muidugi oli meeste eesmärk üllas. Ütleme nii, et seda asja me suureks ei puhu ja tuleb ainult hoiatus, aga seal ikkagi rikuti seadust,» sõnas ta.

Praeguseks on keskkonnaamet andud ka loa ATVga järvele sõitmiseks ning pole välistatud võimalus, et menetlus lihtsalt lõpetatakse. «Võimalik, aga ma pean seda oma juhtidega läbi rääkima,» ütles inspektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles