Täna algab ühendava spordi jalgpalliturniir

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Postimees.ee

Eriolümpia ühendus alustab uue programmiga, kus erivajadustega sportlased võistlevad ja mängivad kõrvuti koos tavasportlastega. Esimene ühisüritus on täna ja mänguks jalgpall.

Jalgpalliklubi FC Tartu tegevjuht Svetlana Rand oli mõnda aega Facebooki kaudu Eriolümpia tegemisi jälginud ning pakkus välja, et ehk võiks kunagi teha koostööd.

Eriolümpia spordidirektor Siret Kruk võttis sõnasabast kinni, sest just oli algamas Unified Sport ehk ühendava spordi programm.

Täna pärastlõunal saadaksegi esimest korda TÜ spordihoones kokku. Üritus tehakse sõbrapäeval, et soodustada osalejate sõpradeks saamist. Sportlased tulevad ühelt poolt jalgpalliklubidest FC Tartu ja FC Ülenurme ning teiselt poolt Tartu Maarja ja Kroonuaia koolist ning vaimse tervise hooldekeskusest.

Ühised võistkonnad

Rand rääkis, et programmi sobivaid tavanoori leida oli üsna keeruline. «Kui ma hakkasin tegema valikut, keda ma sinna kutsun, oli päris raske otsustada, kes on selleks koostööks valmis,» ütles ta. Paljud noored pole erivajadustega inimestega üldse kunagi kokku puutunud ja neil puudub ettekujutus.

Kuna sellest ühisprogrammist peaks tekkima püsiv suhe, oli tal hea meel, et lõpuks sõelale jäänud teismelised poisid ja tüdrukud olid kõik sellest mõttest vaimustuses.

Erisportlasi on oodata 20 ja tavasportlasi 10-11. Mängitakse viiestes võistkondades, igaühes kolm erivajadustega  ja kaks tavasportlast. Tavanoortel ei ole lubatud olla väravavaht ega väravaid lüüa.

Siret Kruk rääkis, et intellektipuudega erisportlasi on tulemas igas vanuses. Noorimad on 16, vanim käib aga juba kuuekümnendaid.

Koostöö jätkub

Esimene üritus on jalgpallikeskne, sest meeskonnamäng aitab kaasa programmi eesmärgile: tõstab intellektipuudega sportlaste enesehinnangut ja annab motivatsiooni regulaarseteks treeninguteks ning arendab tavanoortel hoolivust, sallivust ja koostööoskusi.

Kevadel on plaanis veel mitu üritust Tartus ja väljaspoolgi ning ühel suuremal turniiril osalevad ka Läti võistkonnad. Suvel tuleb pikem puhkus ja sügisel tahetakse alustada samasuguste segaseltskondade ühistreeninguid.


Eriolümpia

• Maailma suurim intellektipuudega inimeste spordiorganisatsioon.

• Eesti Eriolümpia on ülemaailmse organisatsiooni Special Olympics täieõiguslik liige aastast 1989.

• Eestis kuulub ühendusse üle 1800 sportlase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles