Eesti 3D-printerid sünnivad Tartus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Reinfeldt (vasakult), Matis Averin ja Kersti Vatter asutasid eelmise aasta juunis EDM Machi­ne­ry. See on ainuke 3D-printereid ja freespinke tootev ettevõte Eestis.
Kai Reinfeldt (vasakult), Matis Averin ja Kersti Vatter asutasid eelmise aasta juunis EDM Machi­ne­ry. See on ainuke 3D-printereid ja freespinke tootev ettevõte Eestis. Foto: Kristjan Teedema

Kolm Tartu ülikooli taustaga noort on Tartus asutanud ettevõtte EDM Machi­nery, mis on Eestis ainuke 3D-printereid ja freespinke valmistav firma.

Ujula tänaval asuva tööstushoone viiendale korrusele on ennast sisse seadnud Tartu ülikoolis arvutitehnikat õppiv 23-aastane Matis Averin, kes koos kahe kaaslasega toodab ainukesena Eestis freespinke ja 3D-printereid.

«Alguses oli mõte ainult freespinke teha, aga kui ilmnes, et on päris palju huvi 3D-printerite vastu, otsustasime hakata ka neid pakkuma,» ütles Averin.

Ostust garantiiremondini

Averini huvi nende seadmete vastu algas ülikooli di­gi­laboris tegutsevas robotiklubis, Kai Reinfeldti ja Kersti Vatteri kaasamisega arenes hobi tegutsevaks ettevõtteks.

«Eelmisest suvest oleme tegutsev ettevõte ja kuigi alustasime ainult freespinkidest, pakume uuest aastast ka 3D-printereid,» sõnas müügi- ja finantspoolega tegelev Vatter. «Freespinkidega saab tavalise materjali välja freesida. Juhtusime lugema ühte artiklit, kus arutleti selle üle, kas 3D-printerid võtavad freeside töö üle, ja sellest lähtuvalt hakkasime pakkuma 3D-printereid.»

Nüüdseks on ettevõte valmis saanud kodulehe, tootekataloogi ja müünud ka oma esimese freespingi. «Esimene pink läks Viljandisse loomeinkubaatorisse, kus kliendiks oli seal tegutsev ehtekunstnik,» ütles Vat­ter.

Erinevalt teistest Eestis 3D-printereid müüvatest ettevõtetest pakub EDM Machinery täisteenust. See tähendab, et klient saab välja valida toote, see valmistatakse vastavalt tema soovidele ja pärast ostu sooritamist teeb firma ka hooldust.

«Toote ostuga kaasneb veel eraldi koolitus. Õnneks on 3D-printerid ohutud ja neid on võrdlemisi lihtne kasutada. Õppimist vajab ainult printeritega seotud tarkvara,» rääkis Averin.

Tema sõnul on Eestis olnud palju neid, kes on üritanud samasugust äri alustada ja lähenenud ettevõtmisele suhtumisega «Ehitan valmis, küll keegi ikka ära ostab!». EDM Machi­nery eesmärk on peamiselt müüa ning siis alles ehitada.

«Meil näeb asi välja selline, et kõigepealt tuleb kliendilt soov ja siis tellime jupid kohale. Siis tuleb Matis oma sõpradega ning koos pannakse printer kokku. See on nagu töö ja hobi käsikäes,» muheles Vat­ter.

«Selle järel seda katsetatakse korralikult ja iga müüdava printeriga kaasneb dokumentatsioon koos garantiiga,» lisas ta.

Printer kätte 800 euroga

EDM Machinery pakutavate freespinkide hinnad algavad 2500 eurost, 3D-printerite hind aga 800 eurost ja kõige kallim, mida müüakse, maksab 1500 eurot. Tarneaeg on poolteist kuud.

Müügiga tegelev Vatter märkis, et printerite pikk tarneaeg tuleneb sellest, et printeri komponente tellitakse maailma eri otstest – Euroopast Hiinani.

Ettevõtte turundusspetsialisti Kai Reinfeldti sõnul on eesmärgid suured ja need ei piirdu ainult Eestiga.

«See valdkond areneb kiiresti. Praegu saame keskmiselt ühe tellimuse nädalas, kuid et need masinad kestavad aastaid, siis ühel hetkel saab Eesti turg lihtsalt otsa,» sõnas Rein­feldt.


EDM Machinery

• Asutatud mais 2013.

• Toodab ja müüb Eestis ainukesena 3D-printereid ja frees­pinke.

• 3D-printerid maksavad sõltuvalt suurusest 800–1500 eurot.

• Freespinkide hinnad algavad 2500 eurost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles