Rocki fenomen: mängijate usk endasse ja treenerisse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast võitu Samaara Krasnõje Krõlja meeskonna üle ei hoidnud emotsioone tagasi ka Rocki juhtkolmik: Meelis Pastak (vasakult), Gert Kullamäe ja Toomas Kandimaa.
Pärast võitu Samaara Krasnõje Krõlja meeskonna üle ei hoidnud emotsioone tagasi ka Rocki juhtkolmik: Meelis Pastak (vasakult), Gert Kullamäe ja Toomas Kandimaa. Foto: Margus Ansu

«Tartu Rock! Tartu Rock!» skandeerisid püsti seistes pea kaks tuhat korvpallisõpra Tartu ülikooli spordihoones teisipäeva õhtul, kui Rock oli saanud võimsa mänguga Samaara vastu ajaloolise võidu.
 

«Emotsioonid on superpositiivsed. Meeskond mängis minu meelest väga targalt ja ennastsalgavalt. Võeti suuri riske, mis näitab meeskonna enesekindlust ja väga head tiimitööd. Treener on suutnud selle meeskonna väga hästi mängima panna,» kuulutas õhetavate põskedega linnapea Urmas Kruuse vahetult peale mängu.

Sarnaseid kiidusõnu lausus teisipäeval ka endine Rocki tähtmängija Tanel Tein, kelle eestvedamisel võideti kuus aastat tagasi samas saalis otsustavas veerandfinaalmängus Permi Ural Greati meeskond ning jõuti Eu­ro­cupi sarjas nelja parema meeskonna finaalturniirile.

«Rock tahtis seda mängu võita ja ta sai selle võidu. Ma arvan, et see oli Rocki viimaste hooaegade parim esitus,» sõnas Tein. Ta nentis, et kohtumine pakkus pealtvaatajatele kaks tundi kvaliteetset maiuspala. «Ma arvan, et kõik võivad õnnelikud olla ja linna toetus Rockile jätkub.»

Usk treenerisse

Praeguseks on TÜ/Rock saanud Euro­Challenge’i sarjas kaheksa võitu järjest ning meeskonna hoog ei tundu raugevat.

Kunagise tippkorvpalluri ja ka treeneriametit pidanud Heino Endeni sõnul peitub Rocki fenomen mängijate enesekindluses ning usus treeneri valitud taktikasse.

«Rocki edu peitub selles, et neil on hästi võrdne võistkond, kellel on väga tugev enesekindlus. Enesekindlus tuleb aga sellest, et nad usuvad peatreenerisse ja tema valitud taktikasse. See on toonud edu ja see süvendab eneseusku veelgi,» rääkis En­den.

Tema sõnul on oluline seegi, et mängijad täidavad treeneri korraldusi, kuid oskavad sealjuures ka improviseerida. «See on korvpallis ülitähtis. Ettejoonistatud liikumised on väga olulised, aga kuna vastane teeb kodutööd, peab oskama improviseerida. Ei saa joosta ainult mööda etteantud jooni ja see Rockil toimib,» sõnas En­den.

Toimiv mängujoonis

Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna dekaani ja endise korvpalluri Priit Kaasiku hinnangul on Rocki üliedukat hooaega paari lausega keeruline kokku võtta, kuid eelkõige rõhutas ta hästi toimivat mängujoonist.

«See tõmbab üles nii meeskonna vaimu kui ka igaühe individuaalse vaimu meeskonna sees,» märkis Kaasik. Ta oli veendunud, et Rocki edu taga on Uroš Lukovici lahkumine ja Vil­mantas Dilyse tulek.

«Oli arutelu, kas minna edasi ilma keskmängijata, ja mina uskusin sellesse. Mäng on ikkagi nüüd teistsugune. Eelmise mänguga oleks olnud palju raskem edu saavutada,» lausus Kaasik. Ta märkis ka Rocki meeskonna taustajõude. «See on üks tervik, kus igaühel on oma roll. Ka neil, kes töötavad eesriide taga.»

Rocki tähelend võiks Endeni ja Kaasiku sõnul kesta veel pikalt ning mõlemad peavad reaalseks ka eurosarjas nelja parema hulka jõudmist. «Kui me iseenda tugevuse välja mängime, siis ei pea me kartma kuraditki. Praegu läheb küll korraliku hooga ja ma loodan, et eurosarjas kestab see lõpuni välja,» lausus Kaasik.

«Ma arvan, et ega Rock final-four’ist vähemat vaatagi, aga võtta tuleb ikkagi üks mäng korraga. Klassiga meeskonna näitaja on stabiilsus. Küsimus ongi, kui kaua suudetakse stabiilsust hoida,» lisas Enden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles