Jaan Tõnissoni selts seab sihte

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Jaan Tõnissoni Seltsi asutamine, mille juhatuse esimeheks valiti Krista Aru.
MTÜ Jaan Tõnissoni Seltsi asutamine, mille juhatuse esimeheks valiti Krista Aru. Foto: Kristjan Teedema

Jaan Tõnissoni selts, mille loomine sai heakskiidu 19. detsembril Tartu raekoja saalis riigimehe 145. sünniaastapäeva konverentsil, kanti esmaspäeval äriregistrisse.

Sealsamas juhatuse esimeheks valitud Krista Aru andmeil oli raekoja saalis liitumisavalduse esitajaid 67, tänaseks on seltsiga liitunud ühtekokku üle 80 inimese. Üldkoosolekule kogunevad nad aprillis.

Esimehe kõrval kuuluvad juhatusse Trivimi Velliste, Hilja Valk, Aare Pällin, Harry Ahland, Agu Kull, Siim Vatalin ja Mari-Liis Leis.

Seltsi esimene eesmärk on väärtustada Jaan Tõnissoni osa eesti rahvuslikus kultuuris ja ajaloos.

Samuti on seatud siht selleks, et hooldada talle kuulunud kinnistut ja hooneid Anna Haava 7 ja 7a ning et koostöös omavalitsuse, asutuste, ühenduste ja isikutega välja kujundada ühistegevus-  ja õpikeskus.

Kavas on ka arendada välja suurmehe vaimsest pärandist lähtuv, linnaosa ja kogu Tartu elanikele vabaharidustööd ja kultuuriteenuseid pakkuv piirkondlik keskus.

«Seega ei taheta teha Jaan Tõnissoni muuseumi, vaid eelkõige hoida kõike seda head, mida ta suutis ka kõige raskemal ajal rahvale oma ideede ja tegevusega anda: usku iseendasse ja oma rahva tulevikku ning kinnitust sellele, et palju on võimalik elus ise ära teha,» märkis Aru.

Tahtmine ja plaanid

Seltsil pole veel raha ja suurt jõudu, aga on tahtmist ja plaane.

Anna Haava tänava maja sai mullu suvel talgutööga aastakümnete sodist ja rämpsust puhtaks. «Muinsuskaitseameti rahalisel toetusel sai maja konserveeritud, parandatud näiteks katus ja vihmaveetorud,» lisas juhatuse esimees. «Selle kevade talgupäevadel tahame puhastada ja korrastada aia, ehitada värava ja teha muudki.»

Kinnistu tulevik peaks Aru sõnul selguma lähinädalatel, mil seltsi juhatus kohtub kinnistu omaniku Heldur Tõnissoni esindaja Peeter Schneideriga.

«Kui kinnistu omandusega seotud küsimused on otsustatud, saab hakata raha otsima, et tellida restaureerimise projekt,» lisas Aru. «Maja peab ärkama ellu ja saama Jaan Tõnissoni ideede ja tegevuse keskpaigaks, seega ühistegevuse ja kogukondliku töö südameks.»

Teiseks selle aasta konkreetseks eesmärgiks on seltsi juhatus seadnud korrastada Tõnissoni perekonna hauaplats Raadi kalmistul. Sinna on kavas paigaldada hauatähis, mis on osa Konstantin Pätsi muuseumi poolt tellitud valmivast riigivanemate kenotaafist.

Krista Arul on plaanis Jaan Tõnissonist ja seltsist kõnelda 19. veebruaril akadeemilise põllumajanduse seltsi aktusel ja 21. veebruaril Miina Härma gümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles