Eelarveaps toob PRIAsse sundpuhkuse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Narva maanteel tegutseva põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti 370 töötajat peavad selle aasta jooksul võtma palgata puhkust.
Tartus Narva maanteel tegutseva põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti 370 töötajat peavad selle aasta jooksul võtma palgata puhkust. Foto: Kristjan Teedema

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) töötajail tuleb tänavu lisaks tavapärasele puhkusele võtta ka sundpuhkust, sest eelarve on liialt pingeline.

Sundpuhkuse nõue tabas PRIA töötajaid üsna ootamatu ja ebameeldiva uudisena. Nimelt tuleb neil selle aasta jooksul võtta seitse päeva palgata puhkust, et asutus veaks oma eelarvega aasta lõpuni välja. Põhjendusena on töötajaile väidetud, et eelarve koostamisel tehti viga. Otsus on praegu tehtud ning mingeid muid võimalusi töötajaile pole pakutud.

Pinges eelarve

PRIA peadirektori asetäitja Kertti-Airin Pärli kinnitas pressiesindaja vahendusel, et kõik PRIA töötajad võtavad aasta jooksul tõepoolest seitse palgata puhkusepäeva.

«PRIA juhtkond oli sunnitud sellise otsuse tegema tulenevalt käesolevaks aastaks eraldatud eelarvest,» selgitas ta. Pärli sõnutsi käivad juba mõnda aega PRIA ja põllumajandusministeeriumi juhtkondade vahelised läbirääkimised, et leida võimalusi olukorra lahendamiseks.

Tartu Postimees uuris ka põllumajandusministeeriumilt, kuivõrd peab ministeerium enda vastutusalas toimuvat õiguspäraseks ning kas leidub ka võimalusi olukorda töötajate jaoks leevendada.

Küsimusi soovis ministeeriumi pressiosakond e-kirja teel. Põllumajandusministeeriumi kantsler Ants Noot kinnitas kõneisiku vahendusel, et on teadlik PRIA eelarve pingelisusest. «Meile teadaolevalt vajadust sundpuhkusteks siiski ei ole,» nentis ta.

Noot lisas, et PRIA koostab etteantud raamides oma eelarve ise ja mingist veast eelarve koostamisel ministeeriumi teavitatud ei ole. Samuti pole 2014. aastal tervikuna vähenenud PRIA eelarve.

Kuid kas see jääb nii ka järgmisel aastal, näitab aeg, sest hiljaaegu sai avalikuks rahandusminister Jürgen Ligi kärpekava.

Kärped ka teistel

Rahandusministeeriumis riigieelarve strateegia ja eelarve koostamise kommunikatsiooni eest vastutav Rainer Laurits ütles, et juba on alanud 2015. aasta riigieelarve koostamine ning rahandusminister saatis ministeeriumidele laiali kirja lähteülesandega.

Kava järgi tuleks riigiasutustel kärpida tuleval aastal erinevaid kulusid kokku 54 miljoni euro eest. Suurimat kokkuhoidu näeb ministeerium haridus- ja teadusministeeriumi ning siseministeeriumi vastutusalal.

Samuti võivad Tartut puudutada kultuuriministeeriumi, justiitsministeeriumi ning teistegi asutuste kärpeplaanid.

Kas eelarve vähendamisega peab arvestama näiteks Tartu vangla või siin tegutsevad kohtud, pole veel otsustatud.

«Protsess on alles algusjärgus, seega on vara rääkida sellest, mida asutused ette võtavad,» selgitas teiste seas justiitsministeeriumi kõneisik Maria-Elisa Tuulik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles