Tartu salastas aukodaniku kandidaadid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus jätab enda teada, kes ja keda pakkus sellel aastal linna aukodaniku kandidaatideks, viidates, et varem vaadati avalikustamisele läbi sõrmede.

Linnavalitsuse dokumentidest nähtub, et tänavu esitati 19 isikut Tartu linna tunnustusele kandideerima. Neist üheksa puhul tehti ettepanek anda aukodaniku tiitel, kaheksa puhul teenetemärk Tartu Täht ja kahel juhul jäeti linna otsustada, millist tunnustust kandidaat väärib.

Tavaliselt on välja antud kuni kolm tiitlit ühes kategoorias.

Varasemail aastail on olnud avalik, kes on kandidaadid ja kes nad välja pakkus. Tänavu juhatab aga linnavalitsuses menetletud eelnõu dokumendile, millel on märge AK ehk ametkondlikuks kasutamiseks aastani 2089, piirangu aluseks on antud avaliku teabe seaduse punkt, milles räägitakse kohustusest kaitsta delikaatseid isikuandmeid.

Järelepärimiste vastusena soovitasid ametnikud selle otsuse kohta küsida otse linnapealt.

«Kandidaate ei tutvustata enne, kui need on läbi arutatud volikogu kultuurikomisjonis,» ütles linnapea Urmas Kruuse. «See on neljapäeval kell kolm. Teine pool on seotud inimeste emotsionaalsusega. See (mitteavalikustamise soov – toim) on tulnud nende isikute endi poolt läbi aegade, oleme sellele vaadanud natuke läbi sõrmede. Inimesed tunnevad end üsna ebamugavalt, kui neid kuhugi esitatakse ja nad auhinda või tunnustust ei saa. Seetõttu linnasekretär selle ettepaneku ka tegi.»

Tartu linnasekretär Jüri Mölder andis pikema selgituse, kuid möönis, et pelgalt inimese nimi ei ole selline teave, millele saaks üldjuhul juurdepääsupiiranguid kehtestada.

«Ehk siis miks mitte avalikustada ainult kandidaatide nimesid?» sõnastas Mölder küsimuse. «Tuleb siiski arvestada, et linnavalitsus on saanud aastate jooksul sellist tagasisidet, et kandidaadid, kes ei osutu valituks ja kes vahel suisa korduvad aastast aastasse, peavad sellist asjaolu häirivaks ning on avaldanud soovi, et nende andmeid ei avalikustataks.»

Mölder märkis, et ta ei oska konkreetseid nimesid nimetada.

«Mõistan ka seda, et selles küsimuses eksisteerib avalik huvi ja inimesed soovivad teada saada, kes on siiski need kandidaadid, kes käesoleval aastal on üles seatud. Küsimus on seega tavapärane: milline huvi on üle teiste?» ütles Mölder.

Volikogu kultuurikomisjoni jõudnud eelnõu õiendi lõpust võib aga lugeda, et esitatud kandidaatide nimekiri on asutusesiseseks kasutamiseks kuni komisjoni kokkutulemiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles