Descartes’i lütseum pidas tervisekonverentsi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Descartes’i lütseum tähistas tervisekonverentsiga 20 aastat tegutsemist tervist edendavate koolide seas.

Eilsel konverentsil esinesid Tartu linna tervishoiuosakonna juhataja Sirje Kree, Eesti geenivaramu teadur Riin Tamm ja lütseumi vilistlane Hanna Heering. Huvilised said tutvuda koolis tehtud terviseteemaliste uurimistööde ja kooliraamatukogus olevate terviseraamatutega.

Tervist edendavate koolide võrgustik sai Eestis alguse 1993. aastal ja kümne esimese kooli seas oli ka Descartes’i lütseum eesotsas bioloogiaõpetaja Camilla Meistriga.

Praegu koolis tervisedendusliikumist juhtiv bioloogiaõpetaja Eha Vahtras ütles, et üritatakse vältida koolirütmi segavaid kampaaniaid ja keskendutakse vaiksele, kuid pidevale tegevusele. «Tuletame õpilastele meelde, et nad toidu kõrvale ka salatit võtaksid ja enne sööki käsi peseksid. Need on väga lihtsad asjad, aga vajavad ikka meelde tuletamist,» selgitas Vahtras. Ta lisas, et tähtis on ka koolipersonali eeskuju.

Vahtras lausus, et kuna on nii palju ebatervislikke valikuid, siis on vaja tervislikele valikutele tähelepanu pöörata ja koolis on lastega hea rääkida, sest nad on kõik koos.

Kooliarst Kristin Mäger ütles, et tervisedendust on koolis vaja sellepärast, et inimesed teadvustaksid õige toitumise ja liikumise tähtsust juba noores eas. Mäger rõõmustas selle üle, et iga aastaga lisatakse üha rohkem terviseteemasid ka õppeainetesse, arenguruumi näeb ta aga lapsevanemate kaasamises.

Direktor Jaan Reinson märkis, et Descartes’i lütseum on lähtunud sellest, et tervise edendamine on inimese tervist väärtustava ja soodustava käitumise ja elulaadi kujundamine. Ta lisas, et tegevuse peamised eesmärgid on muuta koolielu turvalisemaks, suurendada koolipere liikumisaktiivsust, kujundada tegus ja terve kooli õhkkond, teha ennetustöö ja levitada terviseteavet.

Euroopa tervist edendavate koolide võrgustik kutsuti ellu 1992. aastal Maailma Tervishoiuorganisatsiooni, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Nõukogu koostööprogrammina.

1993. aastal olid 10 katsekooli seas ka Ülenurme gümnaasium. Nüüdseks on võrgustikus 201 kooli üle Eesti, nende seas 10 kooli Tartu linnast ja 13 maakonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles