Näitleja näitusel linastub filme

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kõige suurematele maalidele aastatest 1983 (vasakult), 1985 ja 1986 on Leonhard Merzin jäädvustanud loodust.
Näituse kõige suurematele maalidele aastatest 1983 (vasakult), 1985 ja 1986 on Leonhard Merzin jäädvustanud loodust. Foto: Kristjan Teedema

Kultuuriklubi Promenaadiviis seintelt vaatavad vastu lilled ja maastikud. Teiste sealsete näituste hulgast kerkib eile õhtul avatud välja­panek esile selle poolest, et maalide autor on tuntud rohkem näitleja kui maalikunstnikuna.

Filmis «Kevade» õpetaja Lauri osas kinoliste mällu elama jäänud Leonhard Merzin oleks eile saanud 80-aastaseks. Seda silmas pidades otsustasid omaksed eesotsas tema arhitektist tütre Ilona Merziniga korraldada näituse.

Maalid on pärit nii arhitekti ja tema näitlejast õe Helena ning Leonhard Merzini viimase naise Ramona Rebase kodust kui ka väljastpoolt pereringi. Sest näitleja maalis palju ja tema lillepilte leidub paljude tartlaste kodus.

Maastikud ja lilled

Näitusel on maastikke rohkem kui lilli.

«Ta maalis ka inimesi, aga et ruum on väike, tegin niisuguse valiku, et näitus mõjuks terviklikult,» ütles Ilona Mer­zin. «Ühest küljest oli soov näidata, mida Leo on maalinud, aga ennekõike oli soov tema juubelit tähistada.»

Maalitud piltidele lisaks on kultuuriklubis Promenaadiviis eeloleva pooleteise kuu jooksul kavas näidata liikuvaid pilte, milles on osalenud filminäitleja Leonhard Merzin.

Maalimisel oli tal abiks kunstiharidus, mille ta sai aastatel 1952–1954 Tartu kunstikoolis. Aastal 1969 lõpetas ta Viljandi kultuurharidustöö kooli, praeguse kultuuriakadeemia eelkäija.

Leivaraha maalimisega

Ilona Merzini meenutuse kohaselt maalis ta väga kiiresti. Kui oli isu, hakkas kohe pärast ärkamist näiteks kullerkuppe vaasis maalima ja lõunaks oli pilt müügiks valmis.

Elu lõpp läks raskelt ja filmindusest eemal.

Kunagine väga kuulus filminäitleja teeniski viimastel eluaastatel leivaraha põhiliselt maalimisega. Leonhard Merzini väiksemad lillepildid maksid 1980. aastatel kümme kuni paarkümmend rubla, kusjuures kuupalk oli paljudel saja rubla kanti.

Kultuuriklubis Promenaadiviis

• Leonhard Merzin (pildil, 10. veebruar 1934 Roela, Voore vald – 2. jaanuar 1990 Tartu) osales rohkem kui 50 filmis.

• Tema maale saab kultuuriklubis Promenaadiviis (Ülikooli 1) vaadata 30. märtsini.

• Promenaadiviis on avatud neile, kes klubisse ei kuulu, esmaspäeviti ja teisipäeviti

kell 17–18 ning pühapäeviti kell 15–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles