Genialistide klubis alustas tööd raadiojaam

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal eetrisse jõudnud raadiojaama projektijuhile ja peatoimetajale Kärt Rebasele olid raadiojaama loomisel kõige keerulisemad tehnilist laadi küsimused.
Eelmisel nädalal eetrisse jõudnud raadiojaama projektijuhile ja peatoimetajale Kärt Rebasele olid raadiojaama loomisel kõige keerulisemad tehnilist laadi küsimused. Foto: Kristjan Teedema

Eelmisel nädalal läks eetrisse esimene Generaadio saade. Genialistide klubis tegutsev 20-liikmeline toimetus plaanib uusi neljatunniseid saateid lasta eetrisse iga päev kell kuus.

«See on olnud hirmus logistika,» ütles uue raadiojaama projekti juhtiv ja peatoimetaja kohustusi täitev Kärt Rebane. Eelmise aasta augustis tekkinud raadiorakk on nüüdseks kasvanud 20 inimese suuruseks toimetuseks, millel on kindel programm ja kõrged eesmärgid.

Uus raadio oli Genialistide klubi programmijuhi Ahto Külveti mõte, kes teavitas sellest ühte oma tuttavat ja sealt liikus info edasi. Nii jõuti lõpuks Rebaseni ja alates eelmise aasta oktoobri lõpust on raadiojaamal stuudioruumid.

«Idee tekkis sellest, et niisuguseid raadioid on Eestis teisigi loodud. Näiteks Tallinnas Uue Maailma linnaosas. Jõudu käimalükkamiseks andis ka see, et Anne noortekeskuses töötab noortetelevisioon, mis väheste vahenditega teeb sisutihedat programmi,» ütles idee autor Külvet.

Neljatunnised saated

Generaadio programm on üles ehitatud nii, et iga päev kell kuus õhtul läheb eetrisse uus saade, mida saab kuulata raadio kodulehel järgmised 24 tundi.

«Tihedamat programmi veel ei saa teha, sest  ressursid on piiratud. Et tegemist on vabatahtliku panustamisega, siis on keeruline sundida kedagi rohkem tegema kui ühte saadet nädalas,» rääkis Rebane.

Üks raadioentusiaste on Tartu ülikoolis esimesel kursusel ajakirjandust ja kommunikatsiooni õppiv Mihkel Vinogradov, kes enda sõnul liitus Generaadioga soovist ennast arendada ja proovida midagi täiesti uut.

«Minu esimeseks saateks on «DemoKrapp». Selles saates käivad noored Tartu bändimehed, kes teevad muusikamaailmas esimesi samme,» ütles Vinogradov.

Rebane märkis, et plaanis on teha teemapäevi vastavalt tegijate taustale. «Esmaspäeviti on poliitilise alatooniga saated – kodanikuühiskond ja linnakorraldus. Teisipäeviti on muusikasaated ja neljapäeviti kultuurisaated,» sõnas ta.

«Pühapäevad oleme jätnud eksperimentaalmuusikale. Plaan on kaasata Viljandi kultuuriakadeemia tudengeid, kes soovisid meile teha kuuldemängu. Praegu on olemas rohkem kui 15 tundi saateid, mida eetrisse lasta,» lisas Rebane.

Eesmärgiks raadiolevi

Alates eelmisest nädalast kuuleb uut raadiot nende kodulehe kaudu, kuid tulevikuks otsitakse vahendeid, et saada võimalikult suur kuulajaskond. «Plaanime Uue Maailma raadio eeskujul osta endale ka raadiosaatja. Kui programm on kindel ja saated toimivad, siis võiks ju Generaadio levida terves Tartu linnas,» ütles Rebane.

«See võiks küll hakata õhu kaudu levima, kuid tänapäeval ilmselt kuulataksegi raadiot rohkem arvutist. Lühilaineraadiojaam oleks samas Tartus väga äge ja väga nišikas,» möönis Külvet.

Ametlikult avatakse raadio 28. veebruaril peoga Genialistide klubis.

Rebase sõnul peaks selleks ajaks valmis olema nii koduleht kui kindel programm ja ülekanne peab sujuma probleemideta. «Ja loomulikult ootame inimesi, kes tahaksid kampa lüüa. Uutele tulijatele on programmis veel ruumi,» sõnas Rebane.

Generaadio

• Kuulatav veebiaadressil raadio.genklubi.ee.

• Neljatunnine saade jõuab eetrisse igal õhtul kell kuus.

• Avamispidu on 28. veebruaril Genialistide klubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles