Valmisid plinkiv kleit ja «targad» kingatallad

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selene-Rete Mägi (esiplaanil) ütles, et plastpärlitest ja diskotuledega kleit ei ole kuigi mugav, aga meeldib talle sellest hoolimata. Kleidi autor Kaisa Holsting (vasakul) plaanis kleidi teha esmalt Selene-Rete emale Kaili Kleemeierile (tagaplaanil), kuid materjali valearvestuse tõttu tuli plaani muuta.
Selene-Rete Mägi (esiplaanil) ütles, et plastpärlitest ja diskotuledega kleit ei ole kuigi mugav, aga meeldib talle sellest hoolimata. Kleidi autor Kaisa Holsting (vasakul) plaanis kleidi teha esmalt Selene-Rete emale Kaili Kleemeierile (tagaplaanil), kuid materjali valearvestuse tõttu tuli plaani muuta. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli endine füüsikahoone Tähe tänaval muutus möödunud nädalavahetusel garaažiks, kus 48 tunniga idanesid ideedest nii asjalikud kui ka päris eba-praktilised nutikad käega katsutavad seadmed.

«Saime viimase osa valmis täna (pühapäeva – toim) hommikul kell viis,» näitas ettevõtja ja IT-konsultant Tanel Unt LED-tuledega diskokuuli. Kuuli projekteeris, 3D-printis ja jootis kokku tema meeskonnakaaslane lätlane Andrejs Aristovs.

Aristovs printis kuuli välja kolmes osas ja see võttis aega umbes 12 tundi, sest printeri kasutajate järjekord oli pikk.

Tuledega diskokuuli oli vaja Kaisa Holstingu loodud 50 000 plastpärlist koosneva kleidi juurde. Kui tantsides käes hoitava kuuli asukoht kleidi suhtes muutub, reageerivad sellele kleidi küljes olevad tuled ja neoonjuhtmed.  

Hullumeelne idee

«Ärilisi eesmärke meil ei ole,» rääkis Skype’i koolitus-spetsialist ja pärlitest ehete valmistaja Kaisa Holsting. «Kui pöördusin pärlite edasimüüja Rekato poole, siis ütlesin neile, et mul on üks väga hullumeelne idee, äkki tahate meid sponsida. Kui Rekato meid pärlitega sponsinud ei oleks, poleks me siia ka tulnud.»

Esialgu plaanis endine taaralinlane Holsting tuledega kleidi kokku panna sõbranna Kaili Kleemeieri jaoks, kuid valearvestuse tõttu toodi viimasel hetkel modelliks hoopis Kleemeieri kuueaastane tütar Selene-Rete Mägi.  

Holstingu sõnul oli Garage48 riistvaralahenduste arenduse nädalavahetusel osalemine talle lihtsalt lõbus ajaveetmine sõpradega. «Kindlasti ei ole see  järjekordne maailmaparandamisprojekt «Päästame vaalad» või «Teema palju raha»,» lisas ta.

Võitsid targad kingatallad

Samal ajal tegutses füüsikahoones ka palju meeskondi, kelle loodud riistvara prototüüpidest võib mitmete elu paremaks muutuda küll. Üheks selliseks on ka Garage48 Hardware & Artsi üldvõitjaks ja publiku lemmikuks valitud Heelies.

Heeliese idee on lihtne: iga inimese jalad on unikaalsed, seega peaksid unikaalsed olema ka kõigi jalanõud. Nii tegigi meeskond sensoritega kingatallaprototüübi, mis analüüsib, kuidas inimese keharaskus astudes jaguneb. See võimaldab tulevikus luua sisetallad, mis sobivad täpselt inimese jalakuju ja lemmikjalanõudega.

Heeliese visionäär, Tartu teaduspargi juhatuse liige Seren Eilmann tuli enda sõnul jalataldu skanniva talla loomise ideele seetõttu, et ta on ise aastaid kõrgete kontsade kandmisest tingitud põlvevalude käes kannatanud. «Hakkasin otsima viise selle probleemi lahendamiseks ja nüüd olen jõudnud lahenduseni, milleks on personaalsed sisetallad,» rääkis ta.
----------------------------------------------

Tudengid esitlesid uusi mobiilirakendusi

Baltimaade esimese riistvaraprojektide arenduse nädalavahetuse Garage48 Hardware & Arts lõpuüritusega samal ajal lõppes möödunud pühapäeval ka Eesti kõrgkoolide üliõpilaste praktiline ettevõtluskursus Student Startup Camp.

Tartu ülikooli ettevõtluskursusel said kokku üle 60 Eesti kõrgkoolide IT-, äri-, turundus- ja disainivaldkonna tudengi. Tartu ülikooli tarkvaratehnika professori Marlon Duma sõnul oli ettevõtluskursus esimene omataoline, kus osales ligi kaks korda rohkem tudengeid, kui algul oodati.

Kursusel lõid ja arendasid tudengid oma tehnoloogilisest ideest iduettevõtte äriplaani ning toote prototüübi.

Juba edukate ettevõtjate juhendusel arendasid tudengimeeskonnad ühe nädala jooksul välja kümme veebi- ja mobiilirakenduse prototüüpi.

Žürii hinnangul osutus neist parimaks viljakasvatajatele mõeldud mobiilirakendus CropHealer. Selle ülesanne on aidata talunikel avastada taimehaigusi ja pakkuda välja lahendusi, kuidas neist lahti saada.

Parima ettekande tegi virtuaalse keskkonna Promise Me loonud meeskond.

Promise Me peaks inimestel aitama endale antud lubadustest kinni pidada ja saavutada seatud eesmärke. Selleks tuleb keskkonna kasutajal kirja panna lubadus ja rahasumma, mille ta on nõus lubaduse murdmisel heategevusele annetama.

Promise Me loojate sõnul on keskkonnast abi näiteks neil, kes proovivad loobuda rämpstoidust või suitsetamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles