Made in Kastani

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakiri JESS.
Ajakiri JESS. Foto: Repro

Eelmisel nädalal tõmbas noori kirjanduselembijaid Tartus ja Tallinnas väikese luulekogu mõõtu ajakirja esiknumbri esitlus.

Õigupoolest tutvustati kaht samalaadse sisuga ajakirja. Üks neist on ELLA ehk Eesti lühilugude ajakiri ning teine on JESS ehk Journal of Estonian Short Stories. Kummaski on kuus algaja autori juttu ja kirjandusõpetaja Priit Kruusi eessõna.

Eesti ja inglise keeles

Ajakirju üllitab Villane Raamat, mille üks asutajaid ja juhataja on inglane James Baxenfield. Tartu esitlusel kohvik-baar-galeriis Naiiv kõneles peale tema ka toimetaja Martin Nõmm. Oma jutu raamatust lugesid ette Mihkel Seeder ja Mari Tammar.

ELLA on mõeldud lugemiseks eestlastele ning kõikidele teistele, kes oskavad eesti keelt. JESS seevastu keskendub välismaalastele, kellel on huvi Eesti kirjanduse vastu.

Mõlemad on valminud trükimuuseumis Kastani tänavas Tartus. Sealsamas on läinud aasta detsembris köidetud Sveta Grigorjeva luulekogu «kes kardab Sveta Grigorjevat?».

Rebitud pappkaaned

Luulekogu on saanud kriitikutelt kiita. Läinud nädalal tuli teade, et tippasjatundjad arvasid selle Maris Kaskmanni kujunduse eest mullu ilmunud 25 kauneima kodumaise raamatu hulka. Sellest hoolimata või õigemini just selle pärast, et tarvitatud on vanu rebitud pappkaasi.

«Kole ongi ilus,» otsustas žürii. «Suurepärane kompimiskogemust pakkuv raamat nii kaante kui sisupaberi osas. Enesekindel lihtne sisu on heas tasakaalus kaanekujundusega. Käsitsi köidetud ja rebitud raamatud, mille iga eksemplar on kordumatu.»

Raamat
ELLA, veebruar 2014, avanumber, kirjastanud Villane Raamat, Tartu, 2014, 72 lk.

JESS, february 2014, pilot issue, kirjastanud Villane Raamat, Tartu, 2014, 66 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles