Gümnaasiumiõpetajate palgaraha vähenes

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu linn saab gümnaasiumiõpetajate palgarahaks riigilt tänavu 5,8 protsenti mullusest vähem, mis võib jätta õpetajad lubatud palgatõusuta ning suurendada gümnaasiumiklasse.

Arvude keeles tähendab see Tartu haridusosakonna selgitusel, et mullu oli Tartu gümnaasiumiõpetajate palgarahaks ligi 3,7 miljonit eurot, tänavu aga alla 3,5 miljoni ehk 213 551 eurot vähem. Nii selgitab Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave.

Seejuures ei vähene tema sõnul mitte üksi kogusumma, mis võiks ju olla seletatav asjaoluga, et gümnaasiumiõpilasi ongi natuke vähem, aga väheneb ka pearaha.

Infot napib

Raave sõnul on kummaline, et kui tavaliselt hakatakse riigi eraldisi arvutama eelmise aasta lõpus ja kõik on rahandusministeeriumi veebilehe nähtaval olnud, polnud selle aasta jaanuaris ühtki arvu avaldatud, ehkki riigieelarve kehtis.

«Ühel hetkel saadetakse määrus, kust vaatamata sellele, et lubatakse palgatõusu ja palgaraha juurde, selgub tegelikult, et Tartul on gümnaasiumiastmel suur miinus,» ütles Raave. «Vanasti oli nii, et kõik said oma arvud üle kontrollida ja võrrelda. Kui oli näha, et õpilaste arvust või mingitest kokkulepetest tingituna tuleb muutus, sai sellele reageerida. Aga nüüd on see asi juba kooskõlastusringil. Saame reageerida sellele, et on vähem, aga kuidas see väiksem summa on saadud, kuidas pearaha on arvutatud, selle kohta ei ole mingit infot.»

Eesti maaomavalitsuste liitu ajendas rahandusministeeriumist omavalitsusliitudele kooskõlastamiseks esitatud kõnealuse määruse eelnõu küsima lisaselgitusi, kuidas tagada õpetajatele lubatud 12-protsendine palgatõus.

«Kui riigilt saadav gümnaasiumiastme õpetajate palgaraha väheneb peaaegu  kuus protsenti, siis mingist 12-protsendisest palgatõusust ei saa me unistadagi,» tõdes Raave. Raave lisas, et eelmisel aastal oli Tartu õpetajate keskmine palk üle 1000 euro, kuid tänavu on see tõenäoliselt väiksem.

Raave sõnul on valikuid mitu. Et õpetajate palgataset säilitada, tuleks suurendada klasse, vähendada valikained või maksta linnaeelarvest raha juurde.

Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg ütles, et jaanuarikuus tõusis palk vaid neil, kellel see jäi alla uue palga alammäära, kõigil teistel jäi, nagu oli.

«Õpetajatel on muidugi ootused suuremad, vanemõpetajad ja metoodikud ei saanud sentigi juurde,» ütles Tannberg.

Ministeerium ei nõustu

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Argo Kerb selgitas, et omavalitsustele antakse haridustoetust, mis eelmisel aastal oli 200 miljonit, sellel aastal 205,9 miljonit eurot. Sellest oli õpetajate palgatoetus mullu 160 miljonit, tänavu on 166 miljonit eurot.

Kerb ütles, et ministeeriumi arvutuste järgi peaks Tartu Treffneri gümnaasiumis ja Poska gümnaasiumis õpetaja keskmine töötasu olema 1060–1080 eurot ja kui võtta arvesse, et Tartu linn saab ka koolivõrgu korrastamiseks toetust, siis isegi kuni 1135 eurot kuus.

«Jagamiste alused peaksid olema sellised, et nii väikeses vallas, kus õpilase kohta peab palju rohkem maksma, kui ka suures linnas on toetust õiglaselt antud,» sõnas Kerb.

Ministeeriumi nõunik Piret Sapp lisas kirjalikus kommentaaris, et Tartus on vähenenud üldhariduskoolide õpilaste arv võrreldes eelmise õppeaastaga 200 võrra ja sealhulgas gümnaasiumi õpilaste arv 151.

«Haridustoetust antakse õpilaste arvu alusel ja kui õpilaste arv oluliselt kahaneb, ei saa ka õpetajate töötasutoetus kasvada,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles