Ansamblid laulavad võistu

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hugo Treffneri gümnaasium.
Hugo Treffneri gümnaasium. Foto: Sille Annuk

Homme on Treffneri güm­naasiumis esimene vokaalansamblite võistulaulmine Tuljak, vahelduseks samanimelisele kooride võistlusele.

Kooride võistulaulmisi on Tuljaku nime all peetud juba 20 aastat. Alates 2009. aastast on neid tehtud küll üle aasta, sest kooride huvi jahenes ja osavõtt vähenes.

Vaheaasta mõjus aga kooridele hästi ja võistulaulmiste populaarsus kasvas.

Nüüd otsustas Eesti segakooride liit, et neil tühjadel aastatel võiks korraldada hoopis samanimelisi vokaalansamblite võistlusi.

«Ega vokaalansamblitel väga palju sellist väljendusvõimalust ei ole,» rääkis liidu juhatuse liige Katrin Puur.

Ta lisas, et võistlusega taheti ärgitada ka uute ansamblite teket. «Koorides võiks olla oma ansambleid, sest alati on neid lauljaid, keda ei rahulda kooriproovides pakutu, kellel on rohkem võimeid, rohkem aega ja kes tahaksid muid koosseise proovida.»

Palju mehi

Esialgu tundub, et võistlus läheb asja ette: algul arvati, et esimesel korral tuleb osalejaid ehk kümmekond, kuid homme astub publiku ette 20 ansamblit kolmes kategoorias: mees-, nais- ja segaansamblid.

Suur üllatus oli see, et kõige rohkearvulisem on just meesansamblite osavõtt, neid tuleb võistlema lausa üheksa.

Puur selle põhjust – tavaliselt on just naiskollektiivid aktiivsemad – kuidagi seletada ei osanud. «Ei tea, kas hakkab meeste muusikaline aktiivsus jälle kasvama, või milles asi on,» lausus ta. Igal juhul on see korraldajatele hea üllatus.

Kõik ansamblid peavad võistulaulmisel esitama kaks pala, «Tuljak» ei ole kohustuslik. Üks peaks olema lauldud ilma saatepillideta ja üks peaks olema Eesti autori laul.

Žüriis jagavad punkte Mare Väljataga, Kadri Voorand, Tõnis Kõrvits, Ants Üleoja ja Hir­vo Surva.

Kuulajatele tasuta

Kõik pealtvaatajad on lauluvõistlusele väga oodatud. Kellel päeval aega ei ole, võivad kell 16 minna ülikooli peahoone aulasse, kus on parimate autasustamine ning esinevad kõigi kategooriate esimesed kolm kohta võitnud ansamblid.

Nii võistulaulmisele kui ka kontserdile pääsevad pealtvaatajad tasuta.


I vokaalansamblite võistulaulmine Tuljak

• 8. veebruaril kell 11 Hugo Treffneri gümnaasiumi aulas.

• Lõppkontsert ja autasustamine on Tartu ülikooli aulas kell 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles