Suusatajad kasutavad väikseimatki lumekirmet

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabina suusaradadel nagu lähiümbruses mujalgi on lund väga vähe. Ometi ilmub värskeid suusajälgi radadele iga päev juurde.
Kabina suusaradadel nagu lähiümbruses mujalgi on lund väga vähe. Ometi ilmub värskeid suusajälgi radadele iga päev juurde. Foto: Kristjan Teedema

Ehkki Luunja vald kutsub oma veebilehel kõiki spordihuvilisi Kabinasse suusaradadele talvemõnusid nautima, pole lund suurte rahvamasside võõrustamiseks siiski piisavalt.

«Suurelt välja reklaamimiseks on lund ikka liiga vähe,» nentis kohalik elanik Helgi Kiik, kes on koos pereliikmetega ajanud Kabinas suusaradu sisse juba 25 aastat. Maad katab vaevu viie-kuue sentimeetri paksune lumekirme, mis on mootorsaaniga ära tallatud.

Rajameistritele tuleb siiski au anda, sest kindlasti on see rada üks väheseid, kui mitte ainus loodusliku lumega suusasõidukoht Tartumaal.

Kasinatest lumeoludest hoolimata tekib nädalavahetusel tallatud rajale iga päev suusajälgi juurde. Ühte Ihastest käivat meest kutsub pererahvas aga lausa kuldsuusatajaks, sest tema pani suusad alla koos esimeste langenud lumehelvestega.

Kohalikud inimesed teavad neid radasid hästi. Paaril viimasel talvel, kui lumeolud olid suurepärased, käis nädalavahetustel suusatamas päris palju inimesi ja parkivate autode pikk rivi seisis kogu aeg tee ääres.

Vana suusaga

Pikemal ringil on pikkust kaks ja pool kilomeetrit. Lumeolud on veidi paremad metsa vahel, lagedal on tuul aga mõnes kohas rajale liiga teinud, kirjeldas Kiik. Ta rõhutas, et kui suusatama tulla, siis kindlasti vanade suuskadega.

Mootorsaaniga sõitmine on raja korrashoiul tegelikult väike töö. Hoopis suurem ettevõtmine on raja võsast puhastamine. Seda tegi Kiik koos poegade Arvi ja Andresega sügisel.

Suuri tõuse rajale ei jää ja seal sobib sõita ka vähetreenitul. Siiski suudavad suusaspordiga veidi tõsisemalt tegelevad Arvi ja Andres Kiik end ka koduradadel heasse vormi viia.

Vallavanem Aare Anderson märkis, et perekond Kiik hoolitseb radade eest igal aastal ning vallal on sellest ainult rõõm. Vald toetab spordihuviliste algatust sellega, et hüvitab mootorsaani bensiini. Talve jooksul kulub Andersoni sõnul sellele umbes paarsada eurot.

Häda ATV-dega

Millegipärast leidub aga ikka ja jälle inimesi, kes teiste tööd millekski ei pea. Otse vastupidi, kipuvad seda rikkuma.

Nii pani rajameistreid nördima hoolimatu ATV juht, kes mõni päev pärast lume tallamist käis rajal ja pööras lumekihi mitmel pool aluspinnasega segamini. Et aga masina jäljed viisid naaberkülas asuva maja juurde, polnud süüdlast keeruline kindlaks teha. Kiige sõnutsi on rallitajaga räägitud ning loodetavasti hoiab ta end edaspidi suusatajate tandrilt eemal.

Paari aasta eest oli probleeme ühe teise ATV omanikuga. Temagagi piisas rääkimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles