Annetajad kaotavad akendelt kiled

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Maria ja Jaan Ahja olid ühed paljudest tartlastest, kelle kingitud rahaga kerkis Narva mäele Peetri kirik. Sellest ajast on palju vett merre voolanud, aga kirik vajab praegugi annetajate abi.



Veidi enam kui sada aastat tagasi valminud Peetri kiriku ehitamiseks kulus ligi 110 000 kuldrubla, millest suurema osa annetasid koguduse liikmed. Nende panusest on kirikus suuremaid või väiksemaid märke.

«Lähme torni,» kutsus Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming. «Seal on annetajad kenasti kirjas.» Tõesti, suure kellakapi küljes on vaskplaat, millel seisab: «Jaan Ahja ja Maria Ahja kinkisivad 1500 rubla kiriku tunni kella hääks mis juunil 1904 ülessäetud sai.»

Koguduse sekretäri praeguses tööruumis ripub aga kuldses raamis uhke portree. «Kullassepp Kivastik olevat olnud oma pihtkonna suurim heategija,» tutvustas Ants Tooming pildil olevat meest. «Ta olla kirikule andnud oma aja mõistes suuri summasid.»

Esimesed korras aknad

Nüüd on kogudus jälle korjanduskarbid välja pannud ja avanud ka pangas annetuste kogumiseks arve. Kingitud rahaga tahetakse korda teha kiriku aknad ja torn.

Vanad aknad lasevad talvel nii palju külma ja tuult läbi, et need on juba aastaid tagasi sooja säästmiseks kilega kaetud. Peasaali kahel korrusel on 20 aknaaugus 40 akent. Ühe aknaaugu kordategemiseks läheb 12 000 krooni.

Koguduse annetustega on tuult ja külma pidavaks tehtud saali kaks aknaauku, kolmas on töös. Suvel saavad korda ka altari taga olevad suured aknad. Riigilt kogudus praegusel kitsal ajal suurt abi saada ei looda, ka Tartu linnavalitsuselt ei ole veel tuge küsitud.

«Kõiki kogudusi tuleb hoonete kordategemisel jõudumööda aidata,» kinnitas Tartu abilinnapea Jüri Sasi.

Tänavu pole Peetri kogudus Tartult rahaabi saanud, varasematel aastatel aga küll. Linna reservfondist sai aprillis 37 560 krooni Tartu rooma-katoliku kogudus oma kirikule signalisatsiooni paigaldamiseks.

Sihtasutus Tartu Pauluse Kirik saab sel aastal Tartu eelarvest kaks miljonit krooni kiriku taastamiseks ja sihtasutus Tartu Jaani Kirik ligi 1,8 miljonit krooni oma valduse ülalpidamiseks. «Meil on töös vanausuliste koguduse taotlus,» rääkis Jüri Sasi. «Nad soovivad palvemaja remontida.»

Küsida võib alati

«Küsija suu peale ei lööda,» märkis Tartu rahaasju korraldav abilinnapea Karin Jaanson. «Praegu saame kogudusi aidata vaid reservfondi rahaga.»

Peetri kogudusele oleks tarvis vähemalt miljon krooni, et kirikus aknad, uksed, torni ja põrandad korda teha. «Siis saab sellest hoonest jälle katedraal, nagu see kunagi oli,» ütles Ants Tooming.

Peetri kirik

• Tartu Peetri kogudus rajati 1869. aasta sügisel Maarja kihelkonna kogudusest eraldumise teel, liikmeteks olid Tartu eestlased.

• Septembris 1884 pühitseti kirik sisse.

• Kiriku neli nurgatorni ja  peatorn valmisid 1903.  

• Pätsu-ajal oli Peetri koguduses ligi 27 000 liiget. Nüüd on koguduses ligi 4000 hinge, kellest umbes 800 on aktiivsed kirikuinimesed.

Allikas: Peetri kogudus

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles