Vana kaubamaja lammutus kestab kuid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Purustaja paigaldas esmaspäeval vana kaubamaja krundi ümber aia ning alustab lähipäevil hoone lammutamist.
OÜ Purustaja paigaldas esmaspäeval vana kaubamaja krundi ümber aia ning alustab lähipäevil hoone lammutamist. Foto: Margus Ansu

Purustaja OÜ alustab lähipäevil vana kaubamaja lammutamist, see kestab aprilli keskpaigani. Esimesed kaks nädalat kuluvad ettevalmistusele ning seejärel hakatakse lõhkuma põhikonstruktsioone.

«Töömehed tulevad hiljemalt esmaspäeval,» lausus Purustaja juhataja Kuido Kaskla. Hoone lammutust alustatakse seest. «Kõigepealt tuleb maja karp seestpoolt ära puhastada. Aknad, uksed, ripplaed, põrandakatted ja muu pehmem ehitusmaterjal.»

Ettevalmistusele võiks Kaskla hinnangul kuluda kaks nädalat ning seejärel algab mehhaniseeritud lammutamine ekskavaatoritega. Suurem purustamine läheb lahti 20. veebruari paiku.

Tõenäoliselt algab maja lammutamine Tasku-poolsest küljest, kus viimati tegutses kasiino. «Alustame katuseelementidest ning siis seinad. Kui katusepaneelid tulevad lahti, saab need maha tõsta, kui ei, siis pulbristatakse kohapeal,» selgitas Kaskla.

Tööd tehakse kahe roomikekskavaatoriga, mis ulatuvad haarama neljateistkümne meetri kõrguselt.

Peale vabariigi aastapäeva peaks tööde järg olema jõudnud Riia tänava äärde ning siis suletakse ka ülemise tasandi kõnnitee. See on kinni umbes nädala, sest kui seinad on maha võetud, pole jalakäijatele enam ohtu.

Märtsis jõuab lammutus Aleksandri tänava äärde ning sealgi kavatseb purustusfirma taotleda poole tänava sulgemist. «Seal on piirang umbes kaks-kolm päeva, aga jalakäijad saavad läbi,» sõnas Kuido Kaskla.

Nii Riia kui Aleksandri tänaval ehitatakse lammutustööde ajaks kõnnitee kohale katus. «Ükski kivi sealt otse kellelegi pähe kukkuda ei saa, aga alati on võimalus, et kivi võib põrgata kaugemale,» sõnas ta. Purustamisel tekkiva tolmu tõkestamiseks tõmmatakse piirdeaiale ka võrgud peale.   

Kaaluti ka tööde ajaks vana kaubamaja ees oleva linnaliinide bussipeatuse nihutamist, kuid see oleks läinud väga keeruliseks. «Seal on elektrooniline tabloo ja linnavalitsuse arvates on selle liigutamine välistatud,» ütles Kaskla.

Kesklinna autoliiklust lammutus eriti ei mõjuta. «Ehk ainult nii palju, et veokid hakkavad väljuma Turu tänavale,» lausus Kaskla.  

Lammutustööde jooksul veetakse objektilt minema ligi 10 000 tonni ehitusjäätmeid.

Kaskla sõnul tehakse tööd tööpäeviti hommikul kaheksast õhtul kaheksani. Riia ja Aleksandri tänava äärsete hooneosade lõhkumisel tuleb ka pikemaid tööpäevi. «Hilisõhtul on liiklust ja jalakäijaid vähem. Eesmärk on linlaste häirimist minimeerida,» sõnas ta ja nentis, et linnaeluga arvestamine ongi kõige keerulisem.

«Õnneks on meil värske kogemus Tallinnas Park hotelli lammutamisega, see oli samuti kohe kõnnitee ääres. Konstruktsiooni poolest peaks olema üsna lihtne see maja laiali tõsta, aga lammutajatelt nõuab see ülimat tähelepanu ja kontsentreeritust,» rääkis Kaskla.

Tartu tarbijate kooperatiivi juhata Tarmo Punger ütles, et tema lammutamise pärast muret ei tunne. «Lepingupartnerid on kogenud oma ala spetsialistid,» sõnas ta.

Pungeri sõnul on tema soov, et peale lammutust saaks kohe ehitusega edasi minna, kuid see sõltub projekti valmimisest. «Sellise mahu projekteerimine on keeruline ja suur töö, seetõttu ei julge vaheetappide pikkuse kohta sõna võtta. Loomulikult püüame teha nii, et ooteaeg lammutamise ja ehituse vahel oleks võimalikult väike,» ütles ta.

Lammutus peaks lõppema aprilli keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles