Tartu leivatehas alustas taas tootmist

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal käis leivatehase kondiitritsehhis taas kiire töö. Kondiiter Violetta Karzubova (vasakul) valmistas tortidele kaunistusi ning Evi Pihlak määris Draama tordi vahele kirsimoosi. Kondiitrite tööd vaatas tehase peatehnoloog Tea Mey (keskel).
Eile pärastlõunal käis leivatehase kondiitritsehhis taas kiire töö. Kondiiter Violetta Karzubova (vasakul) valmistas tortidele kaunistusi ning Evi Pihlak määris Draama tordi vahele kirsimoosi. Kondiitrite tööd vaatas tehase peatehnoloog Tea Mey (keskel). Foto: Margus Ansu

Jaanuari keskel ootamatult seiskunud Tartu leivatehase tööpaus lõppes eile, kui kondiitritsehh ja väikesaiaosakond alustasid uue omaniku käe all taas tootmist. Leibade küpsetamine algab uuesti ilmselt kuu keskel.

«Koogid, tordid, väikesaiad,» loetles leivatehase peatehnoloog Tea Mey eile valminud toodangut, mis jõuab kauplustesse täna. «Ise mõtlesime, et esimesel päeval tellitakse ainult pika säilivusajaga asju, aga kondiitrid töötavad praegu nii, nagu poleks vahet tekkinudki.»

Leivatehase uue omaniku Andres Linnase sõnul oli neil eilseks sõlmitud umbes nelikümmend uut töölepingut ning töötajate arv kasvab iga päevaga.

«Uusi inimesi võtame juurde vastavalt sellele, kuidas tootmine suureneb,» ütles ta.

Linnas rõhutas, et OÜ Eesti Leivatööstus ei võta pankrotti taotleva OÜ Linereli töölepinguid üle, vaid inimestega sõlmitakse uued lepingud.

«Meil on praegu üleval töökuulutused ja käivad konkursid, aga võib öelda, et enamik kandideerijaid on endised tehase töötajad,» lausus Linnas. Tema sõnul pole Eesti Leivatööstuse eesmärk võtta tööle kõik need 122 inimest, keda Linerel koondab, vaid nii palju, kui tehases on vaja.

«Meie visioon on võita turgu ja kasvatada sortimenti. Võib-olla on meil poole aasta pärast juba 130 töötajat, aga võib-olla vähem,» ütles ta.   

Uus kaubamärk

Leivatehase taaskäivitamisega kadus ajalukku ka Pere nimi ning nüüdsest tegutseb Ringtee ääres Eesti Leivatööstuse leivatehas. Samasugust kaubamärki hakkab kandma kogu tehase toodang.

«Oleks olnud ka variant hakata kohtus hagema ja minna välja sinnani, kui Pere nimi ära kanditi, aga seda teed me ei lähe. Meil on olemas uus nimi ja sellega alustame,» sõnas Linnas. Koos Pere nimega kaovad ära ka näiteks Wabariigi sarja tooted, sest sellegi kaubamärgi kasutamise õigust Linnasel pole.

Linnas märkis, et vaatamata uuele nimele on suuremate poekettidega kokkulepped juba sõlmitud. «ETK tuli oma kauplustega kohe. Kokkulepe on ka Rimi ja Selveriga. Prismaga läheb veidi aega. Ainult Maxima ütles, et nemad praegu meie toodangut ei võta,» lausus ta.

Tea Mey lisas, et tehase sortimenti jäävad alles pea kõik senised tuntumad tooted. «Virmalise tort jääb raudselt. Ka Draamateatri tort,» lausus ta.

Mey märkis, et nüüdsest kannab viimane Draama tordi nime. «Tort on hea, aga Vanemuine tundis ennast natukene puudutatuna. Nüüd saavad ka teised kunstiinimesed seda süüa.»

Leiva ja saia küpsetamine võiks Mey sõnul taastuda tehases hiljemalt sõbrapäevaks ehk 14. veebruariks. «Meie oleme siis valmis tootma hakkama, aga juba praegu peame selleks esimesi samme tegema. Juuretised tuleb ju uuesti üles äratada ja uuendada,» selgitas peatehnoloog.

Linnase sõnul on tema soov arendada tehasest Eesti juhtiv leivatööstus. Praegu kulub aga suur osa energiast sellele, et selgitada tehase partneritele, kellele Linerel võlgu jäi, et Eesti Leivatööstus pole tema õigusjärglane.

«Ma saan nendest inimestest aru, aga Linerel jäi ka meile võlgu. Selle aasta eest ei maksnud nad tehase kasutamise eest meile sentigi,» lausus Linnas. Ta kinnitas, et tema soov on jätkata koostööd seniste partneritega.

Aasta läks raisku

Olerexi tanklaketi omanikeringi kuuluv Andres Linnas ostis ärimees Rein Kilgi pankrotistunud Pere leivatehase ja maatükid enampakkumiselt 2,9 miljoni euroga mullu aprillis. Tegutsema sai ta aga hakata alles nüüd, kui tehast rentinud Linerel tootmise lõpetas ja kohtus pankrotti taotles.

«Ütleme nii, et pea aasta on tuulde läinud. Praegu on tunded segased. Mulle on see uus valdkond. Ühest küljes põnev, aga teisalt natuke ka hirmutav. Aga ma usun nendesse inimestesse,» lausus Linnas ja kiitis tehase töötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles