Turuhoone täitub laste ja loominguga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval panid Lille maja noored tõstukiga helerohelisi plakateid turuhoone seinale, pildil kinnitab plakatit soomlasest praktikant Toni Kanerva.
Teisipäeval panid Lille maja noored tõstukiga helerohelisi plakateid turuhoone seinale, pildil kinnitab plakatit soomlasest praktikant Toni Kanerva. Foto: Lauri Kulpsoo

Lastekaitsepäeva pärastlõunal pakivad müüjad turuhoones letid kokku ja nende asemele asuvad looming ja lapsed.


Eile ja üleeile askeldasid Vabaduse puiesteel seaskulptuuri juures tõstukite ja redelitega noored, kes riputasid üles helerohelisi plagusid. Suured kangatükid olid rõõmsavärviliseks maalinud Lille majas tegutsejad ning need pandi üles, tähistamaks turuhoone lastekaitsepäeva puhul loometuruks muutumist.

Tänavaremont tõi mõtte

Järgmisel teisipäeval, 1. juunil tegutsevad seal kella poole viiest kuni õhtuni lapsed ja kunstitegijad, kauplejad lõpetavad kell kaks päeval.

Loometurg on üks osa lastekaitsepäeva üritustest. Tavaliselt on sel puhul pandud Küüni tänavale püsti suur telk. Praegu on tänav aga üles kaevatud ja sellepärast tuli otsida teine koht, rääkis loometuru projektijuht Julia Barsukova.

Ürituse peakorraldaja, Lille maja direktor Hele Riit-Vällik uuris kõigepealt Tartu turu juhatajalt Jaak Adamsoolt ja abilinnapea Jüri Sasilt, kas turuhoone kasutamine oleks üldse võimalik. Kui jah-sõnad olid käes, otsustatigi osa lastekaitsepäeva üritustest teha seal.

«Turuhoone on selline ilus suur maja, kus on palju õhku,» ütles Barsukova. «Paljud noored ja lapsed polegi võib-olla üldse turul käinud, nii saavad nemad ka selle majaga tuttavamaks,» lisas Riit-Vällik.  

Tasuta meisterdamine

Tartu turu juhataja Jaak Adamsoo sõnul on suurt kauplemismaja tahetud üritusteks kasutada varemgi: kunagi käisid küsimas tudengid ja päris ammu olevat hoones laulnud meeskoor.

Adamsoo lisas, et osa müüjaid on küll lühema kauplemisaja ja saamata jääva käibe tõttu pahased, kuid lasteüritus sellepärast ära ei jää. «Need, kes kondiitritooteid ja komme müüvad, jätavad oma letid õhtul lahti ja võtavad veel limonaadi ja jäätist rohkem sisse ka, küllap lapsed tahavad ikka midagi osta,» ütles ta.

Loometurul on kõik tegevused tasuta, põnevat jagub igas vanuses noortele ning soovi korral saavad meisterdamises käe külge panna ka lapsevanemad, ütles Barsukova.

Veel enne 1. juunit on plaanis turuhoonesse kolme meetri kõrgusel asuvate rõdupiirete külge riputada Tartu lastekunstikooli laste ja Haldjapere loovustundide mudilaste kunstist näitus.

Loometurg 1. juunil

• Turuhoone on laste päralt kl 16.30–21.

• Kauplemine lõpeb kell 14.

• Kalahall muutub kunstihalliks Tartu lastekunstikooli ja Haldjapere õpetajate juhendamisel.

• Näidatakse noortefilme, liiguvad robotid, katseid teeb teadusbuss.

• Välistudengid tutvustavad oma kultuure Indiast Saksamaani.

• Vanemuise teater korraldab õpituba.

• Lisaks näitused ja muud põnevat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles