Erki Pütsep: ma tean, et olen tugev

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kelk
Indrek Kelk Foto: TPM

«Ma olen väga-väga-väga heas vormis,» kinnitab Estonian Cycling Weekendil Eesti rahvuskoondise ridades pedaaliv Erki Pütsep. «Selliseid jalgu pole mul vist kunagi olnud. Olen valmis võitma.»



Pütsepit peab üheks võidupretendendiks ka kolmekordne Tartu GP ja kolmekordne rattaralli võitja Jaan Kirsipuu.

Erki Pütsep tuli mullu Tallinna-Tartu GP-l esimeseks, 2007. aastal võitis ta tollal veel EOS Tallinn GP nime kandnud sõidu ja Tartu GP. 2003. aastal on ta võtnud ka Tartu rattaralli võidu.

«Ma arvan, et Tallinna-Tartu etappi on raskem võita, kuna trass on lihtsam, eriti kui tuult pole,» arutleb Pütsep. «Tartu GP-l on kaks tõsist mäge ja kurv kurvis raske trass. Aga seda on, kui tugev oled, kergem võita.»

Tartu sõit on huvitavam

Pütsepi soov on mõlemad etapid võita. Tartu sõitu peab ta sõitmise seisukohast mõnusamaks. «Tartu etapp on huvitavam – ringi peal sõit ja sõbrad on raja ääres,» iseloomustab ta.

Pütsep ei lase end heidutada ka sellest, kui keegi teine tugevamaks osutub. «Eriti kui see teine on Eesti koondisest, Tanel Kangert näiteks,» ütleb ta. «Ma hea meelega aitan teda laupäeval. Mul oleks võib-olla isegi parem meel, kui Tartu Grand Prix’l võidaks pigem Tanel Kangert kui mina. Temal on seda isegi rohkem vaja kui minul.»

Pütsep peab laupäevase Tartu sõidu taktikas oluliseks, et kaks tõusu – Tähtvere ja Vanemuise – on üksteisele suhteliselt lähedal. «Kui Tähtvere tõusu peal täiega sõita, siis kohe tuleb Krooksu pubi ees kurviline laskumine ja Vanemuise tõus kohe otsa. Seal on maru lihtne eest ära sõita või gruppi ribadeks tõmmata,» kirjeldab ta.

«Pärast Vanemuist tuleb trassil veel  kurve ja natuke üles-alla sõitmist, nii et Tartus on alati raske sõit,» sõnab Pütsep. «Alati, kui selle GP olen lõpetanud, olen täiesti kutu olnud.»

Võidupretendendi sõnul on oluline tegur ka tuul, mis tihtipeale linna vahel keerutab.
Kõik see teebki esmapilgul näiliselt lihtsa Tartu GP Pütsepi sõnul päris keeruliseks võistluseks. Erinevalt sileda maaga Tallinna-Tartu teekonnast, mis eriti tuulevaikse ilmaga on väga lihtsalt sõidetav.

Pütsep ise ootab nädalavahetuseks võimalikult tugevat tuult. «Võimalikult raske ilm on mulle parim,» lausub ta, «aga ilma vihmata, vihm mulle ei sobi.»

Tuulist ilma pidas soodsaimaks ka Eesti hetke parim profirattur Rein Taaramäe, keda koduklubi kahjuks sel nädalavahetusel Tartusse ei lase. Taaramäe sõnul erinevadki Estonian Cycling Weekendi trassid Euroopa omadest eelkõige selle poolest, et siin mängib tuul suurt rolli. «Kahesajamehelist gruppi korraga finišeerimas nagu Euroopas sellepärast siin ei näe,» on Taaramäe hinnang.

«Küljetuul aitab lahti rebida, annab füüsilise tasemevahe hästi selgeks teha,» täiendab Pütsep. «Kui tuult ei ole, on tagant mehi maha jätta palju raskem».

Pütsep ei karda kedagi

Keda siis Pütsep kavatseb selja taha jätta? «Tallinna-Tartu etapil ei tohi kindlasti Kirsipuu Jassi ära unustada,» on esimene nimi, kelle ta välja toob. «Suhteliselt lihtne sõit ja Jass on sellistel sõitudel eluaeg tugev olnud, on ka praegu.»

Veel tõstab Pütsep esile oma head sõpra Aleksandr Ussovit Ukraina ISD Continental Teamist. «Ussovi meeskonnas on ka üks prantslane – Denis Flahaut, kes siiamaani võidab piiri taga väga suuri sõite,» toonitab Pütsep. «Finišispurdiga seda meest kindlasti kätte ei saa.»

Kolmandana nimetab Püt­sep Ukraina meeskonnast Igor Abakumovit. «Terve meeskond on tugev,» annab ta hinnangu.

«Kui ma päris aus olen, siis nende jalgadega, mis mul praegu on, ma väga ei karda kedagi,» on Pütsep enesekindel. «Ma tean, et ma olen tugev. Ma loodan, et mul ei juhtu rattaga midagi ja ma ei maga mingit äraminekut maha. Võit ei olegi nii tähtis, tähtis on, et finišijoont ületades tunnen, et olen endast kõik andnud.»

Arvamus

Indrek Kelk
Estonian Cycling Weekendi peakorraldaja

Esikohanõudlejatest rääkides hakkaks kõigepealt eestlastest pihta: Jaan Kirsipuu ja Mart Ojavee CKT TMI-Champion Syste­mist. Seal on nüüd emb-kumb – ühe meeskonna mehed, üks peab end ohverdama.

Aga see ei välista seda, et üks ei või seda ühel ja teine teisel päeval teha.
Erki Pütsep (Eesti rahvuskoondis) kindlasti. Tema peale ma panustaks võib-olla reedesel sõidul rohkem kui laupäeval. Sellest tiimist teine pretendent on Tanel Kangert.

Tema päev on pigem laupäev, ta on väga hästi mäkke minev mees, Taaramäe tüüpi.
Eesti U23 koondisest on Sander Maasing selline mees, kes võib ka väga hea sõidu teha. Ka temale sobib rohkem laupäevane Tartu GP.

Ma arvan, et ka Allan Oras on mees, kellega tuleb arvestada. Ta sõidab küll ainult laupäeval. Ehkki ta on praegu tõsine amatöörsportlane, on ta ennast vägagi konkurentsivõimelisena näidanud.

Lätlastest tooksin kindlasti Aleksejs Saramotinsi esile. Temale võivad kõik nädalavahetuse sõidud sobida. Kui palju meeskond teda toetab, on iseasi. Võib sähvatada ka Igor Abakumov Ukraina ISD Teamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles