Olümpiavõitjad teevad kooli nimeplaani maha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pierre de Coubertin
Pierre de Coubertin Foto: TPM

Ülenurme gümnaasiumi staadionil pidasid Tartumaa koolide õpilased eile kergejõustikuvõistlusi. Kui kohalik volikogu täidab kooli soovi, siis võisteldakse seal edaspidi juba Ülenurme Coubertini gümnaasiumi staadionil. 


Plaan võtta Ülenurme gümnaasiumile nüüdisaegsete olümpiamängude algataja Pierre de Coubertini nimi pole tekkinud üleöö. «Oleme seda nime kaalunud juba mitu aastat,» kinnitas Ülenurme gümnaasiumi direktor Olev Saluveer. «Meie kooli nišš on sport. Peale spordi on Coubertin seotud kunsti ja muusikaga ning sellepärast sobib ta nimi koolile hästi.»

«Oi, oi, oi,» ütlesid olümpiavõitjad Jaak Uudmäe ja Erki Nool justkui ühest suust, kui kuulsid Ülenurme gümnaasiumi plaanist.

Coubertini nime õigustab aga direktori sõnul palju asju. Näiteks on Ülenurme gümnaasium 2000. aastast korraldanud kooliolümpiamänge ning selles koolis käinud sportlastest on tuntuimad nimed Oliver Venno, Rasmus Haugasmägi, Allar Lamp ja Tiidrek Nurme.

Gümnaasiumil on kuue saaliga spordihoone, korralik staadion ning 11 treenerit-õpetajat.

Lisaks on gümnaasium ühinenud Coubertini nime kandvate koolide liiduga ja osalenud selle mehe nime kandvate koolide foorumitel. Maailmas on Coubertini nimi enam kui 30 koolil, igas riigis võib olla üks Coubertini nimeline kool. «Meil on Coubertini koolide liidu kirjalik nõusolek, et võime selle nime võtta,» kinnitas Saluveer.

Nimesid on ka Eestis

«See ajab muigama, väga naljakas,» ütles Coubertini nime võtmisest alul üsna sõnatuks  jäänud Uudmäe. Kas Eestis pole siis väärikaid inimesi, kelle nime võiks kool võtta, küsis ta. «Nimesid on meil ju küll,» arutles Uudmäe. «Näiteks Lurich, Hackenschmidt, Palusalu ja Klein tulevad esimese hooga pähe. Jätku Cou-bertin rahule, las ta puhkab.»

Erki Nool oli isikliku arvamuse väljaütlemises äkilisem. «See ei ole õige tegu,» põrutas ta. «Ma ei saa aru, mis lisaväärtuse Coubertini nimi koolile annab?! Ning kooliolümpiamängud ja Coubertin kuuluvad ikka väga erinevatesse kategooriatesse.»

Eestis on tublisid inimesi küll, kelle nime võiks kool võtta, see oleks mõistlikum, lisas ta.
Ülenurme muusikakooli laulustuudio juhendaja Ursel Oja pole samuti nimeka nime pooldajate hulgas. «Ma ei leia Ülenurme gümnaasiumil ja Coubertinil seoseid,» ütles ta.

Ta ei mõista, mida nimi koolile annab ja mis kohustused kaasa toob. «Ka meie laulustuudio võiks võtta Celine Dioni nime, aga milleks,» arutles Oja. «Gümnaasiumis on tähtis sisu, mitte nimi. Kõigepealt peab sisu olema, siis võib ka nime võtta.»

Volikogu otsustab

Ülenurme vallavolikogu 17 liiget otsustavad 1. juunil, kas kohalikust gümnaasiumist saab Ülenurme Coubertini gümnaasium või ei. «Otsust tehes arvestame lapsevanemate ja õpetajate arvamust,» kinnitas Ülenurme vallavolikogu esimees Heiki Sarapuu.

Eile õhtupoolikul põhjendati Coubertini nimevalikut Ülenurme gümnaasiumi õpetajatele ja lastevanematele. «Midagi negatiivset pole ma selle nime kohta küll kuulnud, keegi pole vastuväiteid esitanud,» ütles Sarapuu.

Pierre de Coubertin

• Parun Pierre de Coubertin (pildil, sündinud Pierre de Frédy;
1. jaanuar 1863 Pariis –2. september 1937 Genf) oli prantsuse pedagoog ja ajaloolane.

• De Coubertin organiseeris 23. juunil 1894 rahvusvahelise konverentsi Sorbonne'is, kus tegi ettepaneku kutsuda ellu olümpiamängud. Konverentsil otsustati, et olümpiamänge hakatakse korraldama iga nelja aasta järel.

• Esimesed nüüdisaegsed olümpiamängud Ateenas õnnestusid ja de Couber-tin valiti Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendiks.
Allikas: Vikipeedia

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles