Galerii: kõnekoosolekul tõstatus teravalt piirilepe

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu rahu aastapäeva kõnekoosolek Vanemuise tänaval Poska gümnaasiumi hoone juures kogus eile keskpäeval kokku tavapärase seltskonna, kus suurem osa kohaletulnuist olid eakad meesterahvad, kuid seisma jäi ka lapsevankriga noori.

Tänavu oli koosviibimine pisut ärevam kui tavaliselt ja viibutati plakateid, sest kirgi küttis peagi ees ootav piirileppe sõlmimine Venemaaga.

Vabadusvõitleja Enn Tarto kutsus oma kõnes üles riigikogu, et kui tõesti leppe sõlmimiseni jõutakse, siis tuleks ka sel korral lisada ratifitseerimisseadusele preambul, mis viitab Eesti okupeerimisele minevikus. 

Mäletatavasti tegi riigikogu niimoodi 2005. aastal ning toona võttis Venemaa oma allkirja lepingult tagasi: preambul võimaldavat Eestil esitada Venemaale territoriaalseid nõudmisi.

Oma ülesastumises rääkis Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas aga sellest, et minevikukogemused on näidanud, kui lepingut minnakse sõlmima Venemaale, siis lõpeb see käik eestlastele halvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles