Kunstiprofessionaalid toetavad Rael Artelit

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimuuseumi direktor Rael Artel.
Tartu kunstimuuseumi direktor Rael Artel. Foto: Kristjan Teedema

Kultuurilehe Müürileht veebiväljaandesse on täna üles pandud Tartu kunstimuuseumi direktori Rael Arteli tegevust toetav avaldus, sellel on alla kirjutanud 41 isikut, keda Müürilehe toimetus nimetab kunstiprofessionaalideks.

«Muuseumitöötajad on kritiseerinud Rael Arteli juhtimismeetodeid, ühe kunstiseltskonna avalik pöördumine hoiatab lausa demokraatia printsiipidest loobumise eest muuseumi näituspoliitika näitel,» on kirjas avalduses.

«Samas ei saa muuseumi 2014. aasta näituseprogrammi puhul kindlasti rääkida vaid ühe perioodi, suundumuse, maitse või «kildkonna» kunstipoliitikast. Tegemist on laiapõhjalise, rahvusvahelise näituseprogrammiga, milles leidub projekte nii muuseumi kogude, Eesti maalikunsti klassikute, Tartu kohaliku kunstielu arheoloogia kui rahvusvahelise kunstielu tõusvate tähtede töödest. Seda kõike eksperimendiks nimetada on ebaprofessionaalne,» leiavad allakirjutanud.

Nende hinnangul on Tartu kunstimuuseumis tegemist tänuväärselt ambitsioonika ja Eesti kunstielu rikastava tänavuse näitusekavaga, mida kindlasti on võimalik järgnevatel aastatel tasakaalustada sama põnevate kunstiajaloo kaugemate kümnendite käsitlustega.

Avaldus lõpeb lootusrikkalt: «Loodame kaasaegse, avatud kunstimuuseumi võimalikkusele 21. sajandi Tartus ning soovime Rael Artelile ja kogu Tartu Kunstimuuseumi kollektiivile töörahu ja jõudu.»

Teiste hulgas on alla kirjutanud Rebeka Põldsam Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusest, kunstnik Kadi Estland, Anders Härm Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumist, kunstikriitik Hanno Soans, graafiline disainer Brit Pavelson, kunstnikud Taavi Talve ja Fideelia-Signe Roots, Kadri Laas Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusest ning kunstnikud Laura Pählapuu ja Indrek Köster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles